0 € – 5 €

CCCB-Xcèntric-20è Aniversari-Tecnologia obsoleta o un cinema de la visió?

Panel Acciones y detalles

0 € – 5 €

Información sobre el evento

Comparte este evento

Fecha y hora

Ubicación

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

Descripción del evento
Conferència Un cinema de la visió a càrrec de Tom Gunning i amb la projecció de la pel·lícula Kodak de Tacita Dean

Acerca de este evento

CATALÀ

Tecnologia obsoleta o un cinema de la visió?

Aquesta sessió, que comptarà amb la conferència Un cinema de la visió a càrrec del professor, escriptor i crític de cinema estatunidenc Tom Gunning i amb la projecció de la pel·lícula Kodak de Tacita Dean, suposa un moment de reflexió en diàleg amb la resta de projeccions i de propostes del 20 aniversari d'Xcèntric.

Un cinema de la visió, conferència a càrrec de Tom Gunning

Conegut pel seu concepte de «cinema d'atraccions» (que va desenvolupar amb l'historiador de cinema André Gaudreault a finals dels anys 80), on presenta el cinema dels primers anys no com un mitjà per explicar històries, sinó com una impactant experiència visual plena de xocs i de salts, Tom Gunning farà en aquesta conferència una aproximació al cinema d'avantguarda com un mitjà que plasma l'experiència visual en totes les seves variants. Per això, farà un recorregut des dels experiments precinematogràfics i els seus artefactes òptics, fins a les formes cinematogràfiques que se centren precisament en com transmetre i expressar aquesta experiència visual.

Servint-se d'exemples d'obres d'animació abstracta (d'autors com Jordan Belson, Oskar Fischinger o Harry Smith) i de pel·lícules que capturen de manera impressionista les dimensiones visuals de l'experiència (com Regen (1929) de Joris Ivens o les metàfores de la visió de Stan Brakhage), Gunning presentarà el seu concepte de cinema com un mitjà únic per expressar el camp de tot el que és visual, situant-lo més enllà dels models literaris de la poesia i dels discursos sobre l'obsolescència del cel·luloide, encarant-lo com una tecnologia en transformació constant on tant la càmera com el projector són (i han estat) centrals per entendre aquest model de visió.

Per tancar aquesta sessió es projectarà Kodak (2006) de Tacita Dean, una reflexió sobre el futur del cinema i de la pel·lícula fotoquímica com a tecnologia en risc d'extinció. El film documenta els últims dies de producció de pel·lícules a la fàbrica Kodak de Chalon-sur-Saône, França, enderrocada l'any 2007. Filmat en 16 mm, en habitacions i passadissos on mai s'havia permès la utilització de càmeres, Kodak segueix el sofisticat procés de fabricació de cel·luloide al llarg d'alguns kilòmetres de maquinària, descobrint-nos un món secret de color i de bellesa.

Kodak, Tacita Dean, 2006, 16 mm, 44 min.

Al llarg de tota la seva obra, Tacita Dean ha tractat temes com l'anacronisme, l'obsolescència i la pèrdua, interessant-se per coses que estan fora del temps o a punt de desaparèixer, però que al seu dia es van erigir en visions del futur. En el treball d'aquesta artista britànica, una de les principals activistes en la lluita per la supervivència del cinema analògic, les qualitats estètiques de la pel·lícula com a suport físic són fonamentals.

Projecció en 16 mm. Còpia cortesia de Tacita Dean i Frith Street Gallery.

Participants: Tom Gunning

Directors/es: Tacita Dean

Aquesta activitat forma part de: 20 aniversari de Xcèntric, Xcèntric 2021

CASTELLANO

¿Tecnología obsoleta o un cine de la visión?

Esta sesión, que contará con la conferencia Un cine de la visión a cargo del profesor, escritor y crítico de cine estadounidense Tom Gunning y con la proyección de la película Kodak de Tacita Dean, supone un momento de reflexión en diálogo con las restantes proyecciones y propuestas del 20 aniversario de Xcèntric.

Un cine de la visión, conferencia a cargo de Tom Gunning

Conocido por su concepto de «cine de atracciones» (que desarrolló junto con el historiador de cine André Gaudreault a finales de los años 80), en el que presenta el cine de los primeros años no como un medio para contar historias, sino como una impactante experiencia visual llena de choques y saltos, Tom Gunning hará en esta conferencia una aproximación al cine de vanguardia como un medio que plasma la experiencia visual en todas sus variantes. Para ello, hará un recorrido desde los experimentos precinematográficos y sus artefactos ópticos, hasta las formas cinematográficas que se centran precisamente en cómo transmitir y expresar esa experiencia visual.

Sirviéndose de ejemplos de obras de animación abstracta (de autores como Jordan Belson, Oskar Fischinger o Harry Smith) y de películas que capturan de manera impresionista las dimensiones visuales de la experiencia (como Regen (1929) de Joris Ivens o las metáforas de la visión de Stan Brakhage), Gunning presentará su concepto de cine como un medio único para expresar el campo de lo visual, situándolo más allá de los modelos literarios de la poesía y de los discursos sobre la obsolescencia del celuloide, encarándolo como una tecnología en constante transformación donde tanto la cámara como el proyector son (y fueron) centrales para entender este modelo de visión.

Para cerrar esta sesión se proyectará Kodak (2006) de Tacita Dean, una reflexión sobre el futuro del cine y la película fotoquímica en tanto que tecnología en riesgo de extinción. El film documenta los últimos días de producción de películas en la fábrica Kodak de Chalon-sur-Saône, Francia, demolida en 2007. Filmado en 16 mm, en habitaciones y pasillos donde nunca antes se había permitido la utilización de cámaras, Kodak sigue el sofisticado proceso de fabricación de celuloide a lo largo de varios kilómetros de maquinaria, descubriéndonos un mundo secreto de color y belleza.

Kodak, Tacita Dean, 2006, 16 mm, 44 min.

A lo largo de toda su obra, Tacita Dean ha tratado temas como el anacronismo, la obsolescencia y la pérdida, interesándose por cosas que están fuera del tiempo o a punto de desaparecer, pero que en su día se erigieron como visiones del futuro. En el trabajo de esta artista británica, una de las principales activistas en la lucha por la supervivencia del cine analógico, las cualidades estéticas de la película como soporte físico son fundamentales.

Proyección en 16 mm. Copia cortesía de Tacita Dean y Frith Street Gallery.

Participantes: Tom Gunning

Directores/as: Tacita Dean

Esta actividad forma parte de 20 aniversario de Xcèntric, Xcèntric 2021

Comparte con tus amigos

Fecha y hora

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

{ _('Organizer Image')}

Organizador CCCB - Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Organizador de CCCB-Xcèntric-20è Aniversari-Tecnologia obsoleta o un cinema de la visió?

El CCCB és un centre cultural multidisciplinari dedicat a explorar els grans temes de la societat contemporània per mitjà de diferents llenguatges i formats, amb un extens programa que inclou grans exposicions temàtiques, cicles de conferències i trobades literàries, projeccions audiovisuals i festivals.

Guarda este evento

Evento guardado