0 € – 5 €

CCCB-Xcèntric- Diario di un maestro, de Vittorio De Seta, Episodis 1 i 2

Panel Acciones y detalles

0 € – 5 €

Información sobre el evento

Comparte este evento

Fecha y hora

Ubicación

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

Política de reembolso

Política de reembolso

No se hacen reembolsos

Descripción del evento
Xcèntric és un lloc de trobada per a públic, cineastes i estudiosos àvids de gaudir d’un cinema visionari

Acerca de este evento

CATALÀ

Després de les seves conegudes pel·lícules documentals dels anys cinquanta sobre les cultures i tradicions del sud d’Itàlia, Vittorio De Seta s’embarca el 1971 en la realització de Diario di un maestro, una ficció pedagògica filmada en una escola popular romana que suscitaria amplis debats sobre l’ensenyament després que s’emetés per la televisió.

Entre el 1954 i el 1959, Vittorio De Seta va rodar deu pel·lícules documentals. L’orientació antropològica que va guiar la filmació dels costums d’aquelles comunitats rurals s’emmiralla en la llibertat que De Seta va buscar en la televisió durant el rodatge, el 1971, de Diario di un maestro: d’una banda, la convivència amb agricultors i mariners de Sicília, Calàbria, Sardenya o les illes Eòlies a Il mondo perduto; de l’altra, el llarg procés d’investigació al voltant de les noves possibilitats pedagògiques en una escola popular romana situada al barri de Tiburtino III, on la majoria dels alumnes, fills d’immigrants subproletaris, podrien ser perfectament nets d’aquells pagesos i pescadors.

Diario di un maestro incorpora, des del seu propi procés de creació, la invenció d’un programa alternatiu basat en els preceptes de la «nova escola» de Célestin Freinet. En lloc de limitar-se a filmar una pel·lícula, gràcies als temps de producció dilatats que li permetia la televisió, Vittorio de Seta es va proposar crear una autèntica escola en la qual explorar les possibilitats emancipadores dels alumnes. La pel·lícula es va filmar al llarg de quatre mesos, respectant l’ordre cronològic, i quan es va emetre a la televisió italiana el 1973 va tenir una audiència de vint milions d’espectadors i va suscitar un debat nacional al voltant dels sistemes d’ensenyament públic.

Les escenes de Diario di un maestro, improvisades pels alumnes a partir d’una ficció escrita dia a dia per De Seta juntament amb el pedagog Francesco Tonucci, són un testimoni d’un model inclusiu basat en l’escolta. A través dels intercanvis propis de la vida col·lectiva —reprenent les activitats iniciades durant els matins de rodatge, a la tarda els alumnes assistien a classe amb un autèntic mestre—, els infants prenien consciència de les seves capacitats i es convertien així en veritables portadors de coneixement.

Diario di un maestro, Vittorio De Seta, 1973, 16 mm, 270 min.

Episodis 1 i 2 (137 min): dijous 1 i dissabte 24 d’abril, 18.30 h

Episodis 3 i 4 (134 min): diumenge 4 i diumenge 25 d’abril, 18.30 h

Projecció en digital. VOSC..

Informació pràctica:

Preu: 4€ (més comissió)

Entrada reduïda: 3€ (més comissió) per a menors de 25 anys, Carnet Jove, jubilats, família nombrosa i monoparental.

Entrada gratuïta per a Amics del CCCB, aturats, carnet Docent (formació obligatòria), jubilats amb Targeta Rosa.

CASTELLÀ

Filmar la escuela. Diario di un maestro de Vittorio De Seta

Tras sus conocidas películas documentales de los años 50 sobre las culturas y tradiciones del sur de Italia, Vittorio de Seta se embarca en 1971 en la realización de Diario di un maestro, una ficción pedagógica filmada en una escuela popular romana que suscitaría amplios debates sobre la enseñanza tras su emisión televisiva.

Entre 1954 y 1959, Vittorio De Seta rodó diez películas documentales. La orientación antropológica que guió la filmación de las costumbres de aquellas comunidades rurales se espeja en la libertad que De Seta buscó en la televisión durante el rodaje, en 1971, de Diario di un maestro: de un lado, la convivencia con agricultores y marineros de Sicilia, Calabria, Cerdeña o las islas eolias en Il mondo perduto; del otro, el largo proceso de investigación en torno a las nuevas posibilidades pedagógicas en una escuela popular romana ubicada en el barrio de Tiburtino III, donde la mayoría de los alumnos, hijos de inmigrantes subproletarios, bien podrían ser nietos de aquellos campesinos y pescadores.

Diario di un maestro incorpora, desde su propio proceso de creación, la invención de un programa alternativo basado en los preceptos de la «nueva escuela» de Célestin Freinet. En lugar de limitarse a filmar una película, gracias a los dilatados tiempos de producción que le permitía la televisión, Vittorio de Seta se propuso crear una auténtica escuela en la que explorar las posibilidades emancipatorias de los alumnos. La película se filmó a lo largo de cuatro meses, respetando el orden cronológico, y se emitió en la televisión italiana en 1973, siendo vista por más de 20 millones de espectadores y suscitando un debate nacional en torno a los sistemas de enseñanza pública.

Las escenas de Diario di un maestro, improvisadas por los alumnos a partir de una ficción escrita día a día por De Seta junto con el pedagogo Francesco Tonucci, testimonian un modelo inclusivo basado en la escucha. A través de los intercambios propios de la vida colectiva –reanudando las actividades emprendidas durante las mañanas de rodaje, por las tardes los alumnos asistían a clase con un auténtico maestro–, los niños tomaban conciencia de sus capacidades, convirtiéndose así en verdaderos portadores de conocimiento.

Diario di un maestro, Vittorio De Seta, 1973, 16 mm, 270 min.

Episodios 1 y 2 (137 min): jueves 1 y sábado 24 de abril, 18:30 h

Episodios 3 y 4 (134 min): domingo 4 y domingo 25 de abril, 18:30 h

Proyección en digital. VOSC.

Información práctica:

Precio: 4€ (más comisión)

Entrada reducida: 3€ (más comisión) para menors de 25 anys, Carnet Jove, jubilados, familia numerosa y monoparental.

Entrada gratuita para Amics del CCCB, parados, carnet Docent (formación obligatoria), jubilados con Targeta Rosa.

Comparte con tus amigos

Fecha y hora

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

Política de reembolso

No se hacen reembolsos

Guarda este evento

Evento guardado