0 € – 5 €

CCCB-Xcèntric- Naixement (de la imatge) d’una nació

Panel Acciones y detalles

0 € – 5 €

Información sobre el evento

Comparte este evento

Fecha y hora

Ubicación

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

Política de reembolso

Política de reembolso

No se hacen reembolsos

Descripción del evento
Xcèntric és un lloc de trobada per a públic, cineastes i estudiosos àvids de gaudir d’un cinema visionari

Acerca de este evento

CATALÀ

Entre les pel·lícules etnogràfiques de Margot Dias rodades a l’altiplà de Mueda i la pel·lícula de Ruy Guerra sobre la massacre que es va cometre en aquest mateix lloc, hi ha dos episodis centrals en la història de Moçambic en què el cinema va adoptar un paper important tant en el procés revolucionari com en la descolonització: la guerra d’alliberament (1964-1974) i la revolució (1975-1987). Amb la projecció d’aquests treballs es pretén no tan sols confrontar representacions cinematogràfiques nascudes en l’àmbit d’expedicions colonials amb les primeres imatges realitzades al Moçambic independent, sinó també indagar com la història colonial i la postcolonial estan estretament lligades a aquestes imatges.

Les pel·lícules en 16 mm filmades per Margot Dias durant les missions etnogràfiques de Jorge Dias (1957-1961) constitueixen una de les primeres representacions fílmiques dels makonde i un primer intent sistemàtic de les institucions colonials portugueses per recollir imatges etnogràfiques a Moçambic. Aquestes pel·lícules eren mers instruments de recerca i enregistrament de dades a l’altiplà de Mueda, lloc on va tenir lloc un fet que va marcar la història de la independència de Moçambic, la massacre de Mueda, en què les autoritats portugueses van obrir foc contra centenars de persones que manifestaven pacíficament la seva oposició, i que Ruy Guerra intenta reconstruir a Mueda, Memória e Massacre (1979).

Conscient del poder de la imatge per construir una nova nació, la primera acció cultural del govern de Moçambic, just després de la independència, va ser crear l’Institut Nacional de Cinema (INC) amb l’objectiu de filmar el poble i tornar-li seves imatges. A Mueda, Memória e Massacre, el primer llargmetratge produït per l’INC, Ruy Guerra aborda un dels principals fets lligats a la història de la descolonització a partir de l’enregistrament de la seva recreació teatral. La pel·lícula, però, no tan sols tracta la història de la massacre, que va tenir lloc el 16 de juny de 1960, sinó també la memòria del colonialisme encara present en els cossos i gestos del col·lectiu de persones que materialitzen aquest reenactment gairebé dues dècades després. Un complex objecte fílmic que barreja les categories de documental i ficció per pensar les relacions entre la memòria colonial i la història anticolonial, ambdues vinculades a estructures de poder.

Films etnogràfics sobre els makonde de Margot Dias: Aspectos da vida dos Macua e Macondes em Moçambique, 1958, 16 mm, 7 min; Mussa. Aldeia Maconde, 1958, 16 mm, 2 min; Caminho para a machamba da Nola, 1958, 16 mm, 5 min [projecció en digital].

Mueda, Memória e Massacre, Ruy Guerra, 1979-80, 35 mm, 75 min [projecció en DCP].

VOSC. Còpies de Margot Dias cortesia de Cinemateca Portuguesa i del Museu Nacional d’Etnologia de Lisboa. Còpia de Ruy Guerra cortesia d’Arsenal Berlin.

Informació pràctica:

Preu: 4€ (més comissió)

Entrada reduïda: 3€ (més comissió) per a menors de 25 anys, Carnet Jove, jubilats, família nombrosa i monoparental.

Entrada gratuïta per a Amics del CCCB, aturats, carnet Docent (formació obligatòria), jubilats amb Targeta Rosa.

Comparte con tus amigos

Fecha y hora

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

Política de reembolso

No se hacen reembolsos

Guarda este evento

Evento guardado