0 € – 5 €

CCCB-Xcèntric-Trás-os-Montes. L'antropologia al servei de la imaginació

Panel Acciones y detalles

0 € – 5 €

Información sobre el evento

Comparte este evento

Fecha y hora

Ubicación

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

Descripción del evento
Trás-os-Montes. L'antropologia al servei de la imaginació

Acerca de este evento

Aquesta sessió s'emmarca dins del programa de projeccions de l'Aula Xcèntric que, amb el títol de F(r)iccions Etnogràfiques, ens convida a descobrir un conjunt d'obres que s'allunyen del cinema etnogràfic tradicional —de tall objectivista i realista—, temptatives experimentals per pensar i fer un cinema antropològic diferent, més obert i crític, que sense renunciar a les exigències de la investigació etnogràfica, experimenta tant en l'àmbit formal com metodològic.

“És com si, de sobte, tot fos possible: caminar damunt de l'aigua o fer quatre o cinc passes als núvols” (Jean Rouch, Cine Ethnography)

Aquesta pel·lícula de la parella portuguesa António Reis i Margarida Cordeiro és un retrat poètic de la regió de Trás-os-Montes, situada a la part més al nord-est de Portugal.

Elaborada amb un petit equip que es movia a peu entre els pobles, el film és el fruit de la proximitat amb els seus protagonistes, entre els quals hi ha una colla d'infants que ens guien a través del paisatge amb les seves històries i llegendes. La pel·lícula ens introdueix en un món rural on l'espai i el temps es tornen difusos i on la realitat observada en el present s'entrecreua amb un temps que fluctua entre un passat mític i un futur incert. Així, els directors trenquen amb les convencions del cinema etnogràfic objectivista i ens presenten un documental que s'erigeix en un joc d'infants, on el que és líric, imaginari i real es fon en un entramat que va més enllà dels límits del gènere.

Trás-os-Montes, António Reis i Margarida Cordeiro, Portugal, 1975, 35 mm, 108'

Projecció en DCP, procedent de la Cinemateca Portuguesa. VOSE.

Directors/es: Margarida Cordeiro, António Reis

Trás-os-Montes. La antropología al servicio de la imaginación

Esta sesión se enmarca en el programa de proyecciones del Aula Xcèntric que, bajo el título de F(r)icciones Etnográficas, nos invita a descubrir un conjunto de obras alejadas del cine etnográfico tradicional —de corte objetivista y realista—, tentativas experimentales para pensar y hacer un cine antropológico más abierto y crítico, que sin renunciar a las exigencias de la investigación etnográfica, experimenta tanto a nivel formal como metodológico.

«Es como si, de repente, todo fuera posible: andar en el agua o dar cuatro o cinco pasos en las nubes» (Jean Rouch, Cine Ethnography)

Esta película de la pareja portuguesa António Reis y Margarida Cordeiro es un retrato poético de la región de Trás-os-Montes, situada en la parte más al nordeste de Portugal.

Elaborada con un pequeño equipo que se movía a pie entre las aldeas, el film es fruto de la cercanía con sus protagonistas, entre los que están un grupo de niños que nos guían a través del paisaje mediante sus historias y leyendas. La película nos adentra en un mundo rural donde el espacio y el tiempo se vuelven difusos y donde la realidad observada en el presente se entrecruza con un tiempo que fluctúa entre un pasado mítico y un futuro incierto. Así, los directores rompen con las convenciones del cine etnográfico objetivista, y nos presentan un documental que se erige como un juego de niños, donde lo lírico, lo imaginario y lo real se funde en un entramado que va más allá de los límites del género.

Trás-os-Montes, António Reis y Margarida Cordeiro, Portugal, 1975, 35 mm, 108'

Proyección en DCP, procedente de la Cinemateca Portuguesa. VOSE.

Directores/as: Margarida Cordeiro, António Reis

Comparte con tus amigos

Fecha y hora

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

{ _('Organizer Image')}

Organizador CCCB - Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Organizador de CCCB-Xcèntric-Trás-os-Montes. L'antropologia al servei de la imaginació

El CCCB és un centre cultural multidisciplinari dedicat a explorar els grans temes de la societat contemporània per mitjà de diferents llenguatges i formats, amb un extens programa que inclou grans exposicions temàtiques, cicles de conferències i trobades literàries, projeccions audiovisuals i festivals.

Guarda este evento

Evento guardado