Información sobre el evento

Comparte este evento

Fecha y hora

Ubicación

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

Política de reembolso

Política de reembolso

No se hacen reembolsos

Descripción del evento
Xcèntric és un lloc de trobada per a públic, cineastes i estudiosos àvids de gaudir d’un cinema visionari

Acerca de este evento

Aquesta sessió reuneix unes quantes pel·lícules, fetes per dones i sobre dones, que investiguen les connexions formals entre el mitjà cinematogràfic i les seves pulsions més íntimes, qüestionant les habituals estructures harmòniques i els preceptes ideològics i polítics associats a la representació dels seus cossos. La introducció d’aquest fons orgànic i pulsional en l’elaboració de les estructures fílmiques les va empènyer a repensar l’experiència cinematogràfica, a alliberar els components plàstics i materials de les seves imatges (gra, color, llum, moviment, ritme, tall, etc.) de tot context figuratiu i narratiu. Imatges dobles, anamòrfiques, rítmiques i amb volum que se situen moltes vegades en el llindar perceptiu i obren camí cap a una altra manera de recepció propera al plaer.

Abans de dedicar-se a l’ofici etnogràfic a Austràlia Central i a l’antropologia de la percepció, Barbara Glowczewska va rodar als anys setanta diverses pel·lícules experimentals a París. En aquell moment, amb els experiments de la Paris Film Coop creada per Claudine Eizykman, la producció experimental francesa anava vent en popa. De fet, l’antropòloga va decidir estudiar cinema després de veure Vitesse Women (1974), d’Eizykman, un dels films més importants del cinema d’avantguarda francès, i es va apuntar a la universitat on ella ensenyava, juntament amb Deleuze i Lyotard. El curs d’Eizykman sobre «energia cinematogràfica» i el seu llibre La jouissance-cinéma, que es basaven en la noció de acinema de Lyotard, van proporcionar als seus alumnes, inclosa Glowczewska, un impuls teòric i visual que els va empènyer a fer experiments perceptius que van crear moviments cinètics capaços de sacsejar el món i percebre’n l’heterogeneïtat.

A més de presentar algunes pel·lícules de Barbara Glowczewska, fetes en els anys en què va ser alumna de Claudine Eizykman, i les obres de la seva mestra que més la van influir, la sessió s’obre, a tall d’introducció, amb un treball de l’artista visual austríaca Kerstin Cmelka, With Me, que presenta la microacció d’una dona que es fica al llit, rodada en un silenciós 16 mm amb múltiples exposicions, a la manera de les primeres obres cinematogràfiques. Aquesta microacció i les seves petjades fantasmals funcionen com un somni que permet que la intimitat i la pulsionalitat tornin en secret i trastoquin les imatges.

With Me, Kerstin Cmelka, 2000, 16 mm, sense so, 3 min; Gros Loup, Barbara Glowczewska, 1976, 16 mm a digital, sense so, 6 min; Cabane, B. Glowczewska, 1977, 16 mm, sense so, 3 min; Miradwie, B. Glowczewska, 1976, 16 mm, sense so, 21 min; V.W. Vitesse Women, Claudine Eizykman, 1972-74, 16 mm, sense so, 36 min; L’autre scène, C. Eizykman, 1969-72, 16 mm, 6 min Maladie d’amour, B. Glowczewska, 1977, 16 mm a digital, sense so, 6 min.

Còpia de Cmelka cortesia de Sixpackfilm. Còpies de Glowczewska i Eizykman cortesia de Cinédoc Paris Films Coop.

Un programa de Celeste Araújo i Oriol Sánchez.

Més informació del programa Xcèntric clicant aquí

Informació pràctica:

Preu: 4€ (més comissió)

Entrada reduïda: 3€ (més comissió) per a menors de 25 anys, Carnet Jove, jubilats, família nombrosa i monoparental.

Entrada gratuïta per a Amics del CCCB, aturats, carnet Docent (formació obligatòria), jubilats amb Targeta Rosa.

Comparte con tus amigos

Fecha y hora

Ubicación

CCCB

5 Carrer de Montalegre

08001 Barcelona

Spain

Ver mapa

Política de reembolso

No se hacen reembolsos

Guarda este evento

Evento guardado