10 €

De Missione Mvsicorvum. 6é Festival de Música Antiga la Vila del Joy

Información sobre el evento

Comparte este evento

Fecha y hora

Ubicación

Ubicación

Vilamuseu

Carrer Colón, 57

03570 La Vila Joiosa

Spain

Política de reembolso

Política de reembolso

Contacta con el organizador para solicitar un reembolso.

La tarifa de Eventbrite no es reembolsable.

Descripción del evento
Música a les missions jesuítiques del Japó al segle XVI i al viatge europeu de l’Ambaixada Tenshô, amb Joan Boronat i Ryosuke Sakamoto

Acerca de este evento

NOTES AL PROGRAMA

Dos prestigiosos intèrprets internacionals, com són el clavecinista i organista alacantí Joan Boronat Sanz i el llaütista japonès Ryosuke Sakamoto ens presenten el seu projecte De Missione Mvsicorvum, programa dedicat als jesuïtes japonesos, basat en un viatge per Europa que quatre músics d’aquesta ordre van realitzar a finals del segle XVI.

Aquest projecte pretén reconstruir les pràctiques musicals que els jesuïtes portuguesos, aragonesos, castellans i italians desenvoluparen durant la missió cristiana al Japó durant la segona meitat del segle XVI. A més, quatre joves seminaristes japonesos, coneguts com «l’Ambaixador Tenshô» van fer un viatge a Europa entre 1582 i 1588, recorrent les principals ciutats de Portugal, Castella, Aragó i Itàlia, i en el viatge escoltaren els grans mestres musicals del moment, enriquint així els seus coneixements en la matèria.

Aquest concert, amb dos músics que combinen cant amb llaüt, viola de mà, viola d’arc, clavecí i orgue, proposa explorar aquests fets històrics i presentar-los com un viatge interessant, didàctic i enriquidor.

DE MISSIONE MVSICORVM

Ryosuke Sakamoto, viola de mà, viola de braç i cant

Joan Boronat Sanz, orgue, clavecí i cant

PROGRAMA

DE MISSIONE MVSICORVM

Música a les missions jesuítiques del Japó al s. XVI i al viatge europeu de l’Ambaixada Tenshô

Són benvinguts en les ciutats europees amb els més solemnes honors

Te deum laudamus, Varia musica sacra […], Collectio Altaemps, Ex Palazzo Altemps. Roma.

Felice Anerio (ca.1560 – 1614)

Són entretinguts pels més preminents músics de Lisboa

Obra a quatro de quinto tom, P-Cug MM 242. Biblioteca Geral da Univerisdade de Coimbra.

Heliodoro de Paiva (ca.1500 – 1552)

De vos e de mi quexoso, Terra donde me criei, C.I.C.60, Biblioteca Nacional de Portugal.

Escolten Vespres solemnes en la Capella Reial de Madrid

Tiento sobre la Pavana Real, Libro de vihuela, intitulado Silva de Sirenas […]. Valladolid: 1547.

Enríquez de Valderrábano (fl.1547)

Super flumina Babylonis a 8, (Psalm 136). Liber primus qui missas, psalmos, magnificat […]. Venecia: 1576. Libro de acompañamiento del órgano en Missae, Magnificat, Motecta, Psalmi […] Haec omnia sunt in hoc libro ad pulsandum in organis. Madrid: 1600.

Tomás Luís de Victoria (ca.1548 – 1611)

Beata viscera Mariae, Obras de música para tecla, arpa y vihuela. Madrid: 1578.

Antonio de Cabezón (1510 – 1566)

Drames litúrgics i ‘misteris’ a la missió

Corten espadas afiladas, Cancionero de la Casa de Medinaceli, E-Mmc 607, Casa Ducal de Medinaceli. Madrid: s.XVI.

Senhora del mundo, C.I.C.60, Biblioteca Nacional de Portugal. Lisboa.

Chacona, improvisada sobre el texto “Quem he a desposada?”, extracte de l’ “Auto pastoril português” (1523) de Gil Vicente (1465 – 1536?)

A vosaltres a pregar, Consueta o director per a la gran funció de vespra i dia de la Mare de Déu de l’Assumpció, Patrona de Ells, […]. Elx: 1709. Ginés Pérez (1548 – 1600)

Ans d’entrar en sepultura, Consueta […]. Elx: 1709. Lluís Vich (fl.1562-1594)

El més hàbil organista venecià i els cent sons d’un claviorgue

Toccata del secondo tuono, Toccate d’intavolatura d’organo. Roma: 1598.

Claudio Merulo (1533 – 1604)

La pràctica diària de la missió al Japó deixa empremta

Tantum ergo sacramentum, Manuale ad Sacramenta Ecclesiae ministranda. Nagasaki: 1605.

Himno XIX Pange Lingua, Obras de música para tecla, arpa y vihuela. Madrid: 1578.

Antonio de Cabezón (1510 – 1566)

Genitori, genitoque, Manuale ad Sacramenta Ecclesiae ministranda. Nagasaki: 1605.

Són rebuts amb solemne processó de trompetes, flautes i tambors a Roma

La Battaglia, L’Organo suonarino. Venecia: 1605. Adriano Banchieri (1568 – 1634)

Un tresor musical occidental evoluciona amagat i perviu al Japó

O gloriosa domina, Incipit ordo ad processiones […] Granada: 1553.

Seis diferencias sobre O gloriosa domina, Los seis libros del Delphín de música de cifra para tañer vihuela […]. Valladolid: 1538. Luys de Narváez (fl.1526-49)

Grurioza, Orasho, transmissió oral japonesa. Transcripció de Tatsuo Minagawa.

BIOGRAFIES

Ryosuke Sakamoto

Nascut a Nara (Japó), va començar a tocar instruments medievals, després va estudiar llaüt i la viola da gamba. Des de molt jove va participar en molts concerts a Japó, tant com a solista com a músic d’ensemble, entre d’altres, amb el prestigiós Bach Collegium Japan. El 2007, any de la seva graduació a la Universitat de Tòquio (llicenciat en estètica), va publicar el seu CD en solitari "Viatges amb el meu llaüt" de Musica Rediviva (MRCD-013), gravat a Suècia, on va passar tres anys en la seva vida. Aquesta gravació va rebre un elogiós comentari a la revista de CD "Gramophone", el novembre de 2011. L’any 2008 es va traslladar a Suïssa per estudiar llaüt a la Schola Cantorum Basiliensis amb els professors Hopkinson Smith, Crawford Young i Anne Smith, graduant-se l’any 2013.

Com a solista, Ryosuke va guanyar el primer premi i el premi del públic del “III Concorso Maurizio Pratla” a L’Aquila en 2013. Ha actuat a molts festivals internacionals, com ara Rezonanzen, Les journées du luth a París, Fest für die Laute Wien i Internationales Festival der Lute a Bremen.

És membre del consort de llaüts Delight in Disorder, així com dels conjunts Il Zabaione Musicale i del consort romà The Queen's Revels. L’any 2012 va crear l’Ensemble Il bell'humore, especialitzat en música renaixentista. També ha enregistrat els discs "Profeti della Quinta" ("Il Mantovano Ebreo", amb el segell Linn Records i "Rapresentatione di Giuseppe e I suoi fratelli ” amb Pan Classics.

Joan Boronat Sanz

Format en els centres musicals superiors ESMuC a Barcelona i Schola Cantorum Basiliensis a Basilea, i amb un recorregut concertístic que abasta cicles i festivals d'àmbit internacional, Joan Boronat Sanz se'ns presenta com a músic curiós i obert, experimentant constantment sobre les possibilitats poètiques i retòriques del baix continu en la música de conjunt, així com explorant les vies de la interpretació solística per a orgue i clave. Entre els seus mestres més inspiradors es troben Jesper Christensen, Lorenzo Ghielmi, Sergio Azzollini, Diego Ares, Anthony Rooley, Andrea Marcon, Achim Schulz o Jörg-Andreas Bötticher.

Des de l’any 2012 és membre de La Cetra Barockorchester Basel dirigida per Andrea Marcon, amb qui ha actuat a l’Amsterdam Concertgebouw, Theater Basel, Schwetzinger SWR Festspiele, Händel-Festpiele Halle, Palau de la Música Catalana, Auditori Nacional de Madrid, etc. Així mateix, és convidat habitualment pels grups Musica Fiorita (Daniela Dolci), Collegium 1704 (Vaclav Luks) i per l'organista i director Jörg-Andreas Bötticher. Funda ensembles com The Tunelanders, amb el que exposa la fusió entre la música tradicional escocesa i les influències italianitzants de finals de segle XVII, així com el que ací es presenta, De Missione Musicorum.

Joan ha escrit articles com "Del Temple a la Sala" (sobre el repertori barroc d'òrgan concertat amb orquestra) i "Aspectes de la interpretació i estil en la praxi de l'acompanyament i el baix continu en el repertori espanyol dels segles XVI a XVIII".

La seua discografia inclou Il Parnasso in Festa (G.F. Haendel) La Cetra, Missa Defunctorum (A. Caldara), El Messies (G.F. Haendel) i Mottetti per il Gran Principe di Toscana (G. Perti) amb Daniela Dolci / Musica Fiorita (PANCLASSICS), Il più bel nome (A. Caldara) amb Francesc Bonastre (2009) i Abendmusiken in der Predigerkirche amb Jörg-Andreas Bötticher.

Col·labora musical i dramatúrgicament amb diverses companyes de teatre, com Jácara Teatre (Juan Luís Mira) o Capri Connection (Suïssa). També és compositor i responsable de la secció de música i so en l'estudi de videojocs retro independent Cheesetea i exerceix la tasca de clavecinista i organista acompanyant a la Schola Cantorum Basiliensis (Basilea).

DE MISSIONE MVSICORVM

Ryosuke Sakamoto, viola d'arc i de mà, cant

Joan Boronat Sanz, orgue, clavecí, cant

Comparte con tus amigos

Fecha y hora

Ubicación

Vilamuseu

Carrer Colón, 57

03570 La Vila Joiosa

Spain

Política de reembolso

Contacta con el organizador para solicitar un reembolso.

La tarifa de Eventbrite no es reembolsable.

Guarda este evento

Evento guardado