Jornada Alter Finance: Recuperem els diners al servei de les persones
Información sobre el evento
Descripción
Per què una jornada sobre finances alternatives?
La crisi econòmica i el cataclisme financer estan generant noves iniciatives locals i reclams per descentralitzar i democratitzar les finances. Existeixen alternatives al sistema actual vàlides, eficients i eficaces, a més d’una major consciència ciutadana per fer que les finances siguin un instrument de desenvolupament social i econòmic per a tota la societat. Si bé les xarxes nacionals de protecció social s'estan descomponent a causa de les retallades pressupostàries, apareixen lideratges locals que ofereixen alternatives creatives i pràctiques perquè les comunitats puguin nodrir les seves pròpies economies.
Així, es planteja aquesta primera Jornada Alter Finance, amb la intenció de donar a conèixer les alternatives que estan sorgint, aprendre a utilitzar-les, a desenvolupar-les i a inspirar a altres a generar noves idees que resolguin els problemes dels ciutadans en la seva gestió financera.
Alternatives que ja estan operatives
Els préstecs de persona a persona i els projectes de microfinançament estan creixent a mesura que el sistema tradicional es torna menys eficaç. Les comunitats autofinançades, CAF, impulsades per Jean Claude Rodríguez-Ferrera des de Catalunya i que s'estan estenent per Europa, Àfrica i Amèrica Llatina, és un dels exemples més brillants. Les CAF són comunitats d'entre 10 i 30 persones que posen en comú els seus estalvis per invertir en les necessitats de crèdits dels seus propis membres. Ofereixen accés ràpid i senzill a petits crèdits, estimulen l'estalvi i potencien la unió comunitària i la distribució equitativa de beneficis. Més de 6 milions de persones les utilitzen a tot el món.
A Catalunya s'han creat assegurances ètiques i solidàries de la mà de ARÇ. Aquesta cooperativa pretén retornar al mercat assegurador la pràctica ètica i solidària pròpia del mutualisme original, permetent als clients exercir el seu dret a saber on s'inverteixen els seus estalvis i que aquesta inversió solament es realitzi en projectes amb contingut social i mediambiental, alhora que facilita l'accés al crèdit a col·lectius que tradicionalment en quedaven exclosos.
Més propers als mecanismes financers i bancaris tradicionals, el Projecte Fiare i OikoCredit ofereixen mecanismes d’estalvi amb impacte social, Coop57 ha creat una cooperativa de serveis financers, i Triodos Bank ofereix un model de banca ètica. Aquests mecanismes intenten fer de les finances i les inversions una poderosa eina de desenvolupament social i econòmic, afavorint els projectes locals de l’economia real, el foment de l’ús responsable del diner, i l'exclusió d'inversions en empreses fabricants d'armes o que no compleixin estàndards mínims de respecte al medi ambient i als drets humans. D’altra banda, existeixen grups com els GEST, que canalitzen l’estalvi local cap a empreses de propietat col·lectiva i afavoreixen una economia responsable.
Aquestes solucions locals estan obrint el camí cap a una veritable revolució de les finances des de la base, des de la ciutadania organitzada i solidària, permetent superar en eficiència i eficàcia el sistema financer imperant.
Els promotors de la Jornada Alter Finance
Aquesta jornada està co-organitzada per l'Associació de Comunitats Autofinançades (ACAF) i Entitats Catalans d’Acció Social (ECAS), amb la col·laboració de FETS (Finançament Ètic i Solidari), UpSocial, la revista Alternativas Económicas i la Xarxa d'Economia Solidària (XES) amb l’objectiu d’apropar solucions eficients i eficaces a ciutadans i entitats. Es pretén presentar instruments alternatius, concrets i operatius a l’abast de la gent.
La primera edició: “La revolució de les finances”
Aquesta primera jornada es podria centrar en diverses innovacions de gran capacitat transformadora entre les que consideraríem:
- Les comunitats autofinançades, CAF i el seu mecanisme de gestió: Winkomun
- Les assegurances ètiques i solidàries de la cooperativa ARÇ.
- Els dipòsits d’impacte social de Fiare i OikoCredit.
- La cooperativa de serveis financers, Coop57.
- Fes GEST Catalunya - Grups d’estalvi solidari territorial.
Programa
15 d’octubre de 2013
CaixaFòrum - Auditori
09.30-09.45
Inauguració
- Teresa Crespo, Presidenta de ECAS i del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars de la Generalitat;
- Miquel de Paladella, president d’ACAF i co-fundador d’UpSocial.
09.45-10.45
Debat a 3 bandes: La revolució de les finances.
- Begoña Román, Professora d’Ètica, Universitat de Barcelona
- Josep Maria Miró, Director de Projectes d'Innovació Social a l'Ajuntament de Barcelona.
- Javier Creus, expert en economia col·laborativa, models de negoci P2P oberts, innovació oberta, ciutadans i la societat en xarxa
- Moderat per Andreu Missé, director de Alternativas Económicas.
10.45-11.20
Presentació d’iniciatives alternatives (7 min cadascuna) al sistema actual de finançament i assegurances (CAF, Arç, Fiare, Coop57, Fes GEST).11.30-12.00
Descans12.00-13.30
2 Tallers de treball amb les eines presentades (dos sessions dels dos tallers, 45 minuts cadascuna). A les aules del CaixaFòrum. Comunitats Autofinançades i taller d’inversió responsable (Coop57, Fiare).13.30-14.15
Sessió de cloenda- Jordí Marí, President de FETS
- Albert Cañigueral, fundador de Consumo Colaborativo i OuiShare Connector.
DETALLS D’INSCRIPCIÓ
- Inscripció gratuïta a: eventbrite (places limitades)
- Lloc: CaixaFòrum Barcelona
- Data: 15 d’octubre de 2013/ Hora: 9.15-14.15 h.