10 €

Lucentum XVI. 6é Festival de Música Antiga la Vila del Joy (concert 20h)

Información sobre el evento

Comparte este evento

Fecha y hora

Ubicación

Ubicación

Carrer Colón, 57

57 Carrer Colón

03570 La Vila Joiosa

Spain

Ver mapa

Política de reembolso

Política de reembolso

Contacta con el organizador para solicitar un reembolso.

La tarifa de Eventbrite no es reembolsable.

Descripción del evento
De la València renaixentista al Seicento venecià. De Lluís de Milà i Mateu Fletxa a Monteverdi i Merula. (repetició del concert)

Acerca de este evento

El divendres 9 d'octubre, diada valenciana, el grup Lucentum XVI, amb les veus de la soprano Pepi Lloret i la mezzosoprano Adriana Mayer, presentaran un nou projecte amb el títol «Solstici barroc». Aquest programa ens mostrarà el trànsit de la música renaixentista valenciana, representada per Lluís Milà, Mateu Fletxa i els cançoners de Montecassino i Uppsala, al nou stile rappresentativo de Venècia, amb autors com Claudio Monteverdi, Tarquinio Merula i Giovanni Legrenzi.

LUCENTUM XVI

Pepi Lloret, soprano;

Adriana Mayer, mezzosoprano ;

Laia Puig, xeremia i flauta de bec;

Xavi Boïls, cornetto;

Vicent Osca, sacabutx;

Perfecto Osca, violó;

Nando Fernández, viola de mà i guitarra barroca;

Pere Olivé i Facundo San Blas, percussions

Pere Saragossa, xeremies i direcció

PROGRAMA

Solstici barroc

de la València renaixentista

Pavana i Gallarda, Lluís de Milà (c. 1500-1561)

Del jorn que us viu, de J. Roís de Corella, contrafacta de Con qué la lavaré

E los qui de dones malparlaran d’Isabel de Villena, contrafacta d’Alle stamenge

Chi pensa quanto il bel, madrigal de Mateu Fletxa el Jove (1530-1604)

del Seicento venecià

Tocatta de L’Orfeo, Claudio Monteverdi (1567-1643)

Dolci miei sospiri

Quel sguardo sdegnosetto

Sinfonie e Moresca de L’Orfeo

Damigella tutta bella

Si dolce è il tormento

Aria sopra ‘La Bergamasca’, de Marco Uccellini (c. 1603-1680)

Lumi, potete piangere, de Giovanni Legrenzi (1626-1690)

Folle è ben che si crede, de Tarquinio Merula (1595-1665)

NOTES AL PROGRAMA

Solstici barroc

És ben conegut que Ferran d’Aragó, el duc de Calàbria, al ser anomenat Virrei de València l’any 1526, va crear una sumptuosa capella de músics que fou l’enveja de les millors corts europees de mitjan segle XVI i, amb diferència, la més gran de la península ibèrica en aquell temps. Aquest protagonisme de Ferran es reflecteix, per exemple, en l’altre nom amb el que coneixem el Cançoner d’Uppsala: Cançoner del duc de Calàbria. Aquest relat ha amagat la influència de dues dones en la creació i manteniment d’aquesta capella, com van ser la primera esposa de Ferran, la ja virreina de València Germana de Foix fins a 1536, i Mencía de Mendoza, casada amb el mateix duc l’any 1541 i que fou virreina fins 1554. Germana de Foix l’any 1506 ja havia estat casada amb Ferran II d’Aragó, vidu d’Isabel de Castella («la Catòlica»), instal·lant la seua cort a València. Aquesta cort va ser creada al gust de Germana: alegre, cultivada, de plaers discrets, festes artístiques i bufons.

Amb el posterior matrimoni de Germana amb el duc de Calàbria, educat a la refinada cort napolitana, la cort valenciana va incrementar la fascinació per la nova tendència renaixentista que irradiava Itàlia. Alguns exemples arquitectònics a València són el palau de Jeroni Vich, la capella d’alabastre de la Catedral, o les portades renaixentistes afegides a diferents palaus gòtics de la ciutat. En pintura tenim mostres d’alumnes de Leonardo de Vinci, com Ferrante Yáñez i Ferrante de los Llanos. I el 1489 el notari valencià Joan Esteve publica a Venècia el considerat com a primer diccionari de la llengua catalana, Liber Elegantiarum, un repertori de paraules i frases en valencià traduïdes al llatí.

El duc de Calàbria, a voluntat de Germana de Foix, va manar la construcció del Monestir de Sant Miquel dels Reis regit pels Jeronis, ordre especialment cultivadora de la música, i que va ser acabat durant el segle XVII, presentant sobre una base renaixentistes, parts barroques afegides. I fent un paral·lelisme entre arquitectura i música, en aquest concert farem un viatge des de la polifonia, danses i madrigals que s’escoltaven als palaus renaixentistes valencians del segle XVI, representats per Lluís Milà, els cançoners d’Upsala i Montecasino i Mateu Fletxa el Jove, fins a arribar al nou stile rappresentativo de Màntua, Venècia i Florència, amb àries i tocates de Claudio Monteverdi, Tarquinio Merula, Marco Uccellini i Giovanni Legrenzi que van donar forma al primer barroc.

Cal destacar que en aquest programa, en ser presentat en la diada valenciana del 9 d’octubre, hem volgut presentar dues peces reelaborades com es feia a l’època amb el que es coneixia com a contrafactum, és a dir, canviar la lletra a una peça coneguda. Així hem utilitzat poemes en valencià d’Isabel de Villena i de Joan Roís de Corella a una peça del cançoner de Montecassino, Alle stamenge, i una altra del cançoner d’Upsala, Con qué la lavaré, respectivament.

LUCENTUM XVI

Grup de ministrers creat per a interpretar i difondre el ric i variat repertori musical del Renaixement. Les bandes d'instruments de vent, amb el nom d’alta capella, es van extendre per ciutats i viles d’Europa als segles XV i XVI. La funció principal dels ministrers dins de la litúrgia era la d’acompanyar la música vocal, doblant les veus. En l'àmbit civil, l’alta capella s’encarregava d’interpretar danses, cançons populars, i les peces d’amor i èpiques d’origen cortesà i popular.

Entre les actuacions de Lucentum XVI destaquen les realitzades al Festival Serenates de la Universitat de València, Festival de Música Antiga de Morella, Clásicos en la Frontera a la Ribagorça, Festival de Músicas Contemplativas de Santiago de Compostela, Festival de Música Sacra de Benicàssim, Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, cicle Vespres Musicals del Monestir de Pedralbes i Festival de Música Antiga dels Pirineus.

La direcció musical corre a càrrec de Pere Saragossa, llicenciat en interpretació de la música antiga per l’Escola Superior de Música de Catalunya i professor del Conservatori Superior de Música de Castelló.

LUCENTUM XVI

Pepi Lloret, soprano

Adriana Mayer, mezzosoprano;

Laia Puig, xeremia i flauta de bec

Xavi Boïls, cornetto

Vicent Osca, sacabutx

Perfecto Osca, violó

Nando Fernández, viola de mà i guitarra barroca

Pere Olivé i Facundo San Blas, percussions

Pere Saragossa, xeremies i direcció

Comparte con tus amigos

Fecha y hora

Ubicación

Carrer Colón, 57

57 Carrer Colón

03570 La Vila Joiosa

Spain

Ver mapa

Política de reembolso

Contacta con el organizador para solicitar un reembolso.

La tarifa de Eventbrite no es reembolsable.

Guarda este evento

Evento guardado