Gratis

Sortida geològica pel Pla de Roques - Artés

Información sobre el evento

Comparte este evento

Fecha y hora

Ubicación

Ubicación

Plaça Major d'Artés

Artés

Spain

Ver mapa

Descripción del evento

Descripción

On ara hi ha Artés havia estat mar, però fa una 37 milions d’anys (m.a.) es va tallar la seva comunicació amb l’oceà i es va evaporar, en un clima calorós i molt sec. Al seu lloc va quedar una gran conca sense sortida al mar, les aigües que hi queien acabaven evaporant-se. Era una depressió extensa i plana, anava des de la Catalunya Central fins a Navarra. Al nord hi havia el Pirineu, encara en procés de formació. Les rieres i torrents que baixaven de les muntanyes de l’entorn inundaven en les estacions plujoses aquella plana deixant-hi capes de fang i sorra fina; l’aigua acabava a les zones més baixes formant llacs i llacunes sotmesos a una forta evaporació i que es podien assecar del tot. Entretant, els sediments dipositats s’assecaven i el ferro que contenien s’oxidava pel contacte amb l’aire, donant-los un color rogenc. Aquells materials s’anomenen “continentals”, ja que no es van dipositar al mar. Entre les roques que procedeixen d’aquells sediments hi ha les que veiem a la rodalia de la nostra vila i part del Bages, de color roig intens. En els esquemes adjunts representem el mapa imaginari de fa 34 m.a. superposat a l’actual, així com el paisatge a vista d’avió. Remarquem que els rius i les muntanyes d’aquesta zona no tenien cap semblança amb els actuals, en el cas d’Artés, els rius venien del sud.

Cartell

Programa

08.00h Sortida Plaça Major (Plaça Vella) | Artés

08.25h Panoràmica des de l’antic cementiri

09.00h Font del Molí

09.50h Plana al·luvial dels Rials

10.30h Els cingles de la Gavarresa

11.05h Camí de Fussimanya

11.30h Dipòsits de vessant

11.55h Margues guixoses

12.10h Pla de Roques Albes

12.30h Pedra Esmoladora

12.45h Font de la Llet

13.30h Fussimanya

14.00h Arribada Plaça Major (Plaça Vella) | ArtésCal confirmar la vostra assistència a la sortida mitjançant aquest formulari online.

Més informació

Al web del www.geoparc.cat .

Nota: Els participants en aquesta sortida que siguin ensenyants podran obtenir un certificat expedit pel Departament d´Ensenyament i gestionat pel COLGEOCAT amb col·laboració de SIGMADOT. Per tal de poder optar a l’esmentat certificat, hauran de participar a les tres sortides d’Artés (15/04, 20/05 i 17/06) conjuntament amb aquesta sortida geològica de Navàs.

Comparte con tus amigos

Fecha y hora

Ubicación

Plaça Major d'Artés

Artés

Spain

Ver mapa

Guarda este evento

Evento guardado