Assaig General. Menjar, emergència sostenible i disseny

Panel de acciones

Assaig General. Menjar, emergència sostenible i disseny

Cuándo y dónde

Fecha y hora

Ubicación

Jardins d'Elisava C/ Badajoz - C/ d'Àvila 08018 Barcelona Spain

Mapa y direcciones

Cómo llegar

Descripción

Un gran àpat per posar a prova la ciutat

L’Assaig General posa a prova la ciutat des del punt de vista de la sostenibilitat alimentària. Celebrem un gran àpat per a 900 persones per demostrar que podem, ambiental i socialment, ser més sostenibles. En aquest sentit ens servirem de la capacitat estratègica que té el disseny d’enllaçar diferents camps. Des del disseny de l’espai fins al disseny gràfic passant per la creació i adaptació de dispositius de transport. A l’Assaig General el disseny té el repte de buscar altres maneres conseqüents i innovadores de crear.

Llegeix més sobre el perquè de l’Assaig General

11:00 h – Les rues comencen a caminar

rues

Il·lustració: Guillem Bigas

Per poder dinar, abans hem de reunir tot allò que ens farà falta. I no ho pensem fer en silenci i d’amagat. Ho farem de manera festiva i celebrativa. El dia 11 a les 11 h del matí, les 4 rues de l’Assaig General iniciaran el recorregut de recollida d’aliments i utensilis fins a confluir totes elles als Jardins d’Elisava, on tot s’esdevindrà.

Rua 1: Recollirem enciams de molta proximitat en diferents indrets del Poblenou (Connecthort i cooperatives de consum) i aigua de les fonts que trobarem al llarg del recorregut. Punt de sortida: Connecthort (C/ Alaba, 24)

Rua 2: Recollirem enciams de proximitat al Mercat del Clot, pa, verdures i fruita a les fleques i als comerços de l’Eix Comercial del Clot, i aigua a les fonts que trobarem al llarg del recorregut. Punt de sortida: Biciclot (C/ de la Verneda, 16-18).

Rua 3: Recollirem pa i fruites i verdures a les fleques i als comerços de l’Eix Fort Pienc, i la vaixella al Mercat dels Encants. Punt de sortida: Mercat de Fort Pienc (Plaça del Fort Pienc).

Rua 4: Recollirem enciams de molta proximitat a l’Escola dels Encants, Gaudí Comerç i Mercat de la Sagrada Família. Punt de sortida: Mercat de la Sagrada Família (C/ de Padilla, 255).

12:00 h – Tallers i demostracions per anar obrint boca

De 12 h a 16 h, nombrosos tallers s’aniran succeint en paral·lel i de manera cíclica. Tallers oberts al públic, participatius i per a totes les edats. Dos tipus de tallers s’hi donaran cita: d’una banda, els liderats per les associacions del FAD, que posen en diàleg disseny i sostenibilitat alimentària. De l’altra, els liderats per la Plataforma Aprofitem els Aliments, que volen sensibilitzar contra el malbaratament alimentari.

thinktheveggieink

«Think. The Veggie ink». Taller participatiu de serigrafia amb tintes fetes a partir de vegetals malbaratats. Imparteix el taller Eva Vesikansa. Organització: ADG-FAD

110105-00_a (1)

«Bons materials = Bon menjar». Espai on es presentaran materials per a l’alimentació del futur: materials biodegradables, oxobiodegradables, polímers d’origen vegetal, procedents de fibres naturals, impressió en 3D... Organització: Materfad.

a matter of time Stefano Parisi seeds 3

«The Materials Farm. Cuinant materials». Un equip de 9 dissenyadors nacionals i internacionals entomen el repte de crear objectes i materials amb els mateixos ingredients i utensilis de què disposaran els cuiners per fer el gran dinar. Un taller de creació per demostrar que és possible transformar residus i aliments que s’anaven a llançar en objectes i materials útils i necessaris. Organització: Materfad. Amb la col·laboració de: ADI-FAD i el Het Nieuwe Instituut de Rotterdam. Amb el suport del CCCB, de l’Agència Catalana de Residus i de l’Ambaixada del Regne dels Països Baixos.

imatgelliurededrets4

Construcció d’un gran cistell: el mestre cisteller i president de l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres Joan Farré vehicularà un taller per construir de manera participativa entre tots els comensals un gran cistell de vímet per tornar a posar a la mirada tots aquests elements per comprar i transportar el menjar de manera més sostenible.

Credits-TallersEsfèrica

Taller «PotFiltrar»: dos pots de conserva, tres peces fetes amb plàstic reciclat i carbó activat formen el PotFiltar: un filtre que té la capacitat de convertir l’aigua de la xarxa urbana en aigua sense sabor ni olors. L’imparteix el Taller Esfèrica, educació i disseny cap a un futur sense residus. Organització: ADI-FAD.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taller «l·lustra una idea»: La artista Kilomba impartirà un taller per intervenir sobre les llaunes de cafès Illy. El taller dóna una segona vida a aquest embalatge i finalitza amb una acció d’abandonament de les llaunes per la ciutat amb missatges al seu interior que inviten a visitar les exposicions «Assaig General» i «El millor disseny de l’any».

Foto tallers Sembra

Taller d’iniciació a l’hort. Crear un hort portàtil amb material reciclat, sembrar mongetes i trasplantar enciams. Els participants s'emportaran a casa tot el que plantin per a que puguin veure com creix. Organització: Sembra.

limon

Exposició d’imatges i de fruites i verdures imperfectes: una part del malbaratament alimentari té l’origen en l’aspecte i la forma dels aliments. Amb aquest taller es vol sensibilitzar sobre aquest problema tot reivindicant que allò «lleig» potser no és perfecte però és igual de bò o fins i tot millor. Organització: PAA (Plataforma Aprofitem els Aliments)

nevera_nens

Taller d’organització de la nevera. Un taller per aprendre a organitzar una nevera, una acció que pot semblar innocent però que d’innocent no en té res. Distribuint i ordenant millor la nevera malbaratarem menys i la nostra economia domèstica també se’n beneficiarà. Organització: PAA (Plataforma Aprofitem els Aliments)

IMG_0478

Analitzem la fracció orgànica: demostració en directe de l’anàlisi d’una bossa d’escombraries orgànica extreta d’un contenidor qualsevol de la ciutat per veure els nostres hàbits de consum i de malbaratament. Organització: PAA (Plataforma Aprofitem els Aliments)

Foodisms TLSV FAD taller

Donant voltes al nostre menjar. Foodisms proposa un taller interactiu en col·laboració amb 'Te Lo Sirvo Verde' on el públic està més que convidat a completar la cadena alimentària per explorar el significat de la sostenibilitat alimentària i entendre que amb petits canvis podem convertir la cadena en un cercle tancat.

12.30 h – Comença l’Enciamada, l’aperitiu de l’Assaig General
08-menjarIl·lustració: Guillem Bigas

Ha arribat l’hora de reivindicar la proximitat. I ho farem amb l’Enciamada: un tast d’enciams de proximitat de múltiples procedències, varietats i tècniques de cultiu. Enciams del Connecthort, de l’Horta del Prat, de l’Escola dels Encants, del Mercat del Clot, de les cooperatives de consum del Poblenou... Varietat per poder valorar i una posada en escena d’Elsa Yranzo, que convidarà els comensals a tastar de manera diferent.

13.00 h – Tots a taula!
08-show-cookingIl·lustració: Guillem Bigas

I ha arribat el gran moment. El moment de descobrir que, amb allò que s’anava a tirar, podem fer-ne alta cuina. Ada Parellada, Sergi de Meià i l’exèrcit de cuiners que els assistiran començaran a servir els suculents plats del gran dinar de l’Assaig General.

16:00 h Postres: pa amb vi i sucre
Que l’Assaig General sigui un projecte comú i compartit amb els barris que conflueixen a la plaça de les Glòries ha estat des del minut zero un dels objectius del projecte. Mostres d’això en trobem moltes, però n’hi ha una d’especialment rellevant:

De la mà de NyamNyam, a l’Assaig General recuperarem el pa amb vi i sucre, un esdeveniment amb molta història al barri del Poblenou. Impulsat per Ramon Bou i Espinosa, la festa va arribar a tenir la participació de, ni més ni menys, 4.000 persones l’any 1973. A l’Assaig General recuperem aquesta festa amb el mateix esperit que aleshores.

17:00 h Avaluació de l’Assaig General:
08-avaluacio-finalIl·lustració: Guillem Bigas

L’Assaig General té un objectiu: demostrar que una altra manera de produir i consumir aliments és possible, i durant la sobretaula serà el moment de visualitzar-ho. Farem públics els indicadors ambientals, socials, econòmics i nutricionals assolits i els compararem amb quins haurien estat si haguéssim fet les coses seguint els patrons de consum i producció d’aliments habituals.

17:30 h Sobretaula Rodona: «Sostenibilitat alimentària: Ciutat, perifèria i ruralia»
03-hortsIl·lustració: Guillem Bigas

Com alimentem la ciutat? Quants aliments podem produir a les àrees urbanes (horts urbans, terrats, etc.) i periurbanes (lleres dels rius, cobertes industrials, etc.)? I la producció agrícola rural de proximitat? Com ho hem de fer per reduir el malbaratament alimentari? Després de l’Avaluació de l’Assaig General serà el moment d’una «Sobretaula Rodona» per intentar trobar respostes que apuntin a una millora ambiental, social i econòmica en la producció i consum d'aliments.

Hi participen: Esther Vivas, periodista, autora de ‘El negocio de la comida’, Paco Muñoz, membre de la PAA i responsable de residus de la Oficina de Mediambient de la Universitat Autònoma, Joan Rieradevall, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental, ICTA (UAB); Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia; Marc Montlleó, Director Tècnic i Director de Projectes Ambientals i Energia de Barcelona Regional, i Jordi Via, Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona. Modera: Ethel Baraona, arquitecta. Organització: ARQUIN-FAD.


[ES]

Un gran comida para poner a prueba la ciudad

El Ensayo General pondrá a prueba la ciudad desde el punto de vista de la sostenibilidad alimentaria. Celebraremos una gran comida para 900 personas para demostrar que podemos, ambiental y socialmente, ser más sostenibles. En este sentido nos serviremos de la capacidad estratégica que tiene el diseño de enlazar diferentes campos. Desde el diseño del espacio hasta el diseño gráfico pasando por la creación y adaptación de dispositivos de transporte. En el Ensayo General el diseño tiene el reto de buscar otras maneras consecuentes e innovadoras de crear.

Lee más sobre el porqué del Ensayo General

11:00 h Las rúas empiezan a caminar

rues

Ilustración: Guillem Bigas

Para poder comer, antes tenemos que reunir todo lo que necesitaremos. Y no lo pensamos hacer en silencio y a escondidas. Lo haremos de manera festiva y celebrativa. El día 11 a las 11 h de la mañana, las cuatro rúas del Ensayo General iniciarán el recorrido de recogida de alimentos y utensilios hasta confluir todas ellas en los Jardines de Elisava, donde todo acontecerá.

Rua 1: Recogeremos lechugas de gran proximidad en diferentes lugares del Poblenou (Connecthort y cooperativas de consumo) y agua de las fuentes que encontraremos a lo largo del recorrido. Punto de salida: Connecthort (C/ Alaba, 24)

Rua 2: Recogeremos lechugas de proximidad en el Mercado del Clot, pan y verduras y fruta en las panaderías y en los comercios del Eje Comercial del Clot, así como agua de las fuentes que encontraremos a lo largo del recorrido. Punto de salida: Biciclot (C/ de la Verneda, 16-18)

Rua 3: Recogeremos pan y frutas y verduras en las panaderías y en los comercios del Eje Fort Pienc, y la vajilla en el Mercat dels Encants. Punto de salida: Mercat de Fort Pienc. (Plaça del Fort Pienc)

Rua 4: Recogeremos lechugas de gran proximidad en la Escola dels Encants, Gaudí Comercio y Mercado de la Sagrada Familia. Punto de salida: Mercat de la Sagrada Família (C/ de Padilla, 255)

12:00 h Talleres y demostraciones para ir abriendo el apetito

De 12 h a 16 h numerosos talleres se irán sucediendo en paralelo y de manera cíclica. Talleres abiertos al público, participativos y para todas las edades. Dos tipos de talleres se darán cita: por un lado, los liderados por las asociaciones del FAD, que ponen en diálogo diseño y sostenibilidad alimentaria. Por otro, los liderados por la Plataforma Aprovechemos los Alimentos, que quieren sensibilizar contra el despilfarro alimentario.

thinktheveggieink

«Think. The Veggie ink». Taller participativo de serigrafía con tintas hechas a partir de vegetales desperdiciados. Imparte el taller Eva Vesikansa. Organización: ADG-FAD

110105-00_a (1)

«Buenos materiales = Buena comida». Espacio donde se presentarán materiales para la alimentación del futuro: materiales biodegradables, oxobiodegradables, polímeros de origen vegetal, procedentes de fibras naturales, impresión en 3D... Organización: Materfad.

a matter of time Stefano Parisi seeds 3

«The Materials Farm. Cocinando materiales». Un equipo de nueve diseñadores nacionales e internacionales afrontan el reto de crear objetos y materiales con los mismos ingredientes y utensilios que los que dispondrán los cocineros para hacer la gran comida. Un taller de creación para demostrar que es posible transformar residuos y alimentos que se iban a tirar en objetos y materiales útiles y necesarios. Organización: Materfad. Con la colaboración de ADI-FAD y Het Nieuwe Instituut de Rotterdam. Con el apoyo del CCCB y de la Agencia Catalana de Residuos y de la Embajada de los Países Bajos.

imatgelliurededrets4

Construcción de un gran cesto. El maestro cestero y presidente de la Asociación Catalana de Cesteros y Cesteras Joan Farré vehiculará un taller para construir de manera participativa entre todos los comensales un gran cesto de mimbre para volver a poner la mirada de todos estos elementos para comprar y transportar la comida de manera más sostenible.

Credits-TallersEsfèrica

Taller «PotFiltrar». Dos botes de conserva, tres piezas hechas con plástico reciclado y carbón activado forman el PotFiltrar: un filtro que tiene la capacidad de convertir el agua de la red urbana en agua sin sabor ni olores. Lo imparte el Taller Esférica, educación y diseño hacia un futuro sin residuos. Organización: ADI-FAD

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taller «Ilustra una idea». La artista Kilombo impartirá un taller para intervenir sobre las latas de cafés Illy. El taller da una segunda vida a este embalaje y finaliza con una acción de abandono de las latas por la ciudad con mensajes en su interior que invitan a visitar las exposiciones «Ensayo General» y «El mejor diseño del año».

Foto tallers Sembra

Taller de iniciación al huerto. Crear un huerto portátil con material reciclado, sembrar judías y trasplantar lechugas. Los participantes se llevarán a casa todo lo que planten para que puedan ver cómo crece. Organización: Sembra.

limon

Exposición de imágenes de frutas y verduras imperfectas. Una parte del derroche alimentario tiene su origen en el aspecto y la forma de los alimentos. Con este taller se pretende sensibilizar sobre este problema reivindicando que lo «feo» quizás no es perfecto pero es igual de bueno o incluso mejor. Organización: PAA (Plataforma Aprovechemos los Alimentos)

nevera_nens

Taller de organización de la nevera. Un taller para aprender a organizar una nevera, una acción que puede parecer inocente, pero que de inocente no tiene nada. Distribuyendo y ordenando mejor la nevera se derrocha menos y nuestra economía doméstica también se beneficiará. Organización: PAA (Plataforma Aprovechemos los Alimentos)

IMG_0478

Analicemos la fracción orgánica. Demostración en directo del análisis de una bolsa de basura orgánica extraída de un contenedor cualquiera de la ciudad para ver nuestros hábitos de consumo y de despilfarro. Organización: PAA (Plataforma Aprovechemos los Alimentos)

Foodisms TLSV FAD taller

Dando vueltas a nuestra comida. Foodisms propone un taller interactivo en colaboración con 'Te Lo Sirvo Verde' donde el público está más que invitado a completar la cadena alimentaria para explorar el significado de la sostenibilidad alimentaria y entender que con pequeños cambios podemos convertir la cadena en un círculo cerrado.

12:30 h Comienza la Lechugada, el aperitivo del Ensayo General
08-menjarIlustración: Guillem Bigas

Ha llegado la hora de reivindicar la proximidad. Y lo haremos con la Lechugada: una cata de lechugas de proximidad de múltiples procedencias, variedades y técnicas de cultivo. Lechugas del Connecthort, de la Horta del Prat, de la Escola dels Encants, del Mercat del Clot, de las cooperativas de consumo del Poblenou... Variedad para poder valorar y una puesta en escena de Elsa Yranzo que invitará a los comensales a probar de manera diferente.

13:00 h ¡Todos a la mesa!
08-show-cookingIlustración: Guillem Bigas

Y ha llegado el gran momento. El momento de descubrir que, con lo que se iba a tirar, podemos hacer alta cocina. Ada Parellada, Sergi de Meià y el ejército de cocineros que los asistirán empezarán a servir los suculentos platos de la gran comida del Ensayo General.

16:00 h Postre: pan con vino y azúcar
Que el Ensayo General sea un proyecto común y compartido con los barrios que confluyen en la Plaza de Les Glòries ha sido desde el minuto cero uno de los objetivos del proyecto. Muestras de ello encontramos muchas, pero hay una especialmente relevante:

De la mano de NyamNyam, en el Ensayo General recuperaremos el pan con vino y azúcar, un evento con mucha historia en el barrio del Poblenou. Impulsado por Ramon Bou y Espinosa, la fiesta llegó a contar con la participación de nada menos que de 4.000 personas en el año 1973. En el Ensayo General recuperamos esta fiesta con el mismo espíritu que entonces.

17:00 h Evaluación del ensayo general
08-avaluacio-final

Ilustración: Guillem Bigas

El Ensayo General tiene un objetivo: demostrar que otra manera de producir y consumir alimentos es posible, y durante la sobremesa será el momento de visualizarlo. Haremos públicos los indicadores ambientales, sociales, económicos y nutricionales alcanzados y los compararemos con los que habrían sido si hubiéramos hecho las cosas siguiendo los patrones de consumo y producción de alimentos habituales.

17:30 h Sobremesa Redonda: «Sostenibilidad alimentaria: Ciudad, periferia y ruralia»
03-horts

Ilustración: Guillem Bigas

Como alimentamos la ciudad? Cuántos alimentos podemos producir en las áreas urbanas (huertos urbanos, azoteas, etc.) y periurbanas (cauces de los ríos, cubiertas industriales, etc.)? Y la producción agrícola rural? Cómo se debe hacer para reducir el desperdicio alimentario? Después de la Evaluación del Ensayo General será el momento de una «Sobremesa Redonda» para intentar encontrar respuestas que apunten a una mejora ambiental, social y económica en la producción y consumo de alimentos.

Participan: Esther Vivas, periodista, autora de ‘El negocio de la comida’, Paco Muñoz, miembro de la PAA i responsable de residus de la Oficina de Mediambient de la Universitat Autònoma, Joan Rieradevall, profesor e investigador del Instituto de Ciencia y Tecnología Ambiental, ICTA (UAB); Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia; Marc Montlleó, Director Técnico y Director de Proyectos Ambientales y Energía de Barcelona Regional, y Jordi Via, Comisionado de Economía Cooperativa, Social y Solidaria de el Ayuntamiento de Barcelona. Modera: Ethel Baraona, arquitecta. Organización: ARQUIN-FAD.