Cicle Finestres: Sis coses impossibles abans d'esmorzar
Una aproximació a les narratives quàntiques. Coordinat per Gabriel Ventura.
Fecha y hora
Ubicación
Librería Finestres
249 Carrer de la Diputació 08007 Barcelona SpainPolítica de reembolso
Acerca de este evento
- El evento dura 1 hora 30 minutos
«Algunes vegades he arribat a creure fins a sis coses impossibles abans d'esmorzar», confessa la Reina Blanca, amb absoluta tranquil·litat, a la descreguda protagonista de Lewis Carroll. Els descobriments de la mecànica quàntica, a mesura que s'han anat popularitzant, han sacsejat el nostre concepte de realitat, fent-lo virar cap a un territori més inestable, fantasiós i, paradoxalment, màgic. Aquest curs proposa una aproximació als últims descobriments de la física quàntica des de les invencions de la literatura, el cinema i les arts visuals.
***
1. Forats blancs, supercordes i hologrames: un passeig pels universos de la física quàntica
«Crec que puc dir amb seguretat que ningú entén la mecànica quàntica», va afirmar Richard Feynman, un dels físics més importants del segle XX. En aquesta primera sessió ens endinsarem en els misteris de l'univers a partir de les obres de científics com Hugh Everett III, Carlo Rovelli, David Bohm o el mateix Richard Feynman. De la suma d'històries a les supercordes, tot passant per la interpretació dels molts mons o la teoria de l'ordre implicat. Quins universos plantegen, aquestes teories? Hi podem trobar inspiració literària?
2. Narratives quàntiques en l'art, la literatura i el cinema
Com s'han filtrat els descobriments i les propostes de la física quàntica a les arts? En aquest segon bloc analitzarem de quina manera s'ha integrat el fenomen quàntic en l'obra d'escriptors, cineastes i artistes visuals, no només des del vessant temàtic, sinó sobretot, en la recerca de nous formats narratius.
3. The Gateway Process: entre la ciència i la consciència
En la tercera i última sessió estudiarem un dels documents més fascinants de la història militar recent, estretament vinculat amb els avenços científics de la física quàntica. The Gateway Process va ser un informe elaborat el 1983 per la CIA que explorava una sèrie de tècniques per alterar l'estat de consciència amb l'objectiu de potenciar les capacitats mentals. Aquesta investigació secreta, desclassificada el 2003, combinava coneixements de física quàntica, neurociència i mística oriental.
***
Bibliografia recomanada:
- Cuestión de materia, Karen Barad (Holobionte Ediciones)
- La totalidad y el orden implicado, David Bohm, (Kairós)
- Ciencia, orden y creatividad, David Bohm (Kairós)
- Ficciones, Jorge Luis Borges (Random House)
- Alícia al país de les meravelles, Lewis Carroll (Labutxaca)
- A través de l'espill i allò que Alícia va trobar a l'altra banda, Lewis Carroll (Bromera)
- Something deeply hidden, Sean Carroll (Dutton)
- Forats blancs, Carlo Rovelli (Anagrama)
- L'home del castell, Philip K. Dick (Kalandraka)
- Seis piezas fáciles, Richard Feynman (Planeta)
- Qué significa todo eso, Richard Feynman (Crítica)
- Historia del tiempo: del big bang a los agujeros negros, Stephen Hawking (Alianza Editorial)
- Universos paralelos, Michio Kaku (Ediciones Atalanta)
- Universos ocultos: un viaje a las dimensiones extras del cosmos, Lisa Randall (Acantilado)
- Before the Beginning: Our Universe and Others, Martin Rees (Perseus Books)
***
Gabriel Ventura (Granollers, 1988) és autor de W (2017), Apunts per a un incendi dels ulls (2020) i La nit portuguesa (2021). La seva obra s’endinsa en disciplines com el cinema i la performance i s'ha mostrat a MACBA, Manifesta 15, Museu Tàpies o Framer Framed, entre altres espais i festivals. Actualment és codirector del festival POESIA i + i professor a BAU. El seu últim llibre és l'assaig El millor dels mons impossibles (2025).
*Aquest cicle es durà a terme en català*