Panel de acciones
EDIFICI / Plaça Gomila
Inscripció prèvia per a les visites guiades a la Plaça Gomila / OPEN HOUSE PALMA 2022
Cuándo y dónde
Fecha y hora
Ubicación
Plaça Gomila Plaça Gomila 07014 Palma Spain
Mapa y direcciones
Cómo llegar
Acerca de este evento
INFORMACIÓ SOBRE LA VISITA
Es realitzaran vuit visites, de la mà dels arquitectes:
- Dissabte, 22 d'octubre de 2022 a les 16:00 h.
- Dissabte, 22 d'octubre de 2022 a les 16:20 h.
- Dissabte, 22 d'octubre de 2022 a les 16:40 h.
- Dissabte, 22 d'octubre de 2022 a les 17:00 h.
- Dissabte, 22 d'octubre de 2022 a les 17:20 h.
- Dissabte, 22 d'octubre de 2022 a les 17:40 h.
- Dissabte, 22 d'octubre de 2022 a les 18:00 h.
- Dissabte, 22 d'octubre de 2022 a les 18:20 h.
INFORMACIÓ SOBRE L'EDIFICI
Situat al voltant de la Plaça Gomila, a prop del port de la ciutat, El Terreno és un dels barris més emblemàtics de Palma. El cor del barri és la zona de Gomila. Fins a la dècada de 1980, va ser un centre cultural, llar de molts artistes i escriptors de prestigi reconegut. També és recordat per la seva vida nocturna, amb cèlebres actuacions de músics com Jimi Hendrix, Ray Charles i Tom Jones a les seves bohèmies discoteques. Tot i això, en els últims anys ha viscut un llarg període d'abandonament i decadència.
La família Fluxà, propietària de la marca mallorquina de sabates Camper, va adquirir una sèrie d'edificis i solars a l'entorn de la plaça i va demanar als arquitectes GRAS i MVRDV que desenvolupessin un projecte de renovació que es fes ressò de la filosofia de Camper de combinar patrimoni amb innovació, funcionalitat i creativitat.
"GOMILA no és un mer conjunt d'edificis, és una oportunitat per desenvolupar un concepte que posi en valor el barri a través d'una eficaç aposta publico-privada, incloent-hi un projecte d'habitatge residencial únic", diu la família Fluxà, "recupera la identitat de la plaça de la comunitat, centre de la vida nocturna d'avantguarda des dels anys 50 fins als 80, abans de deteriorar-se lentament i perdre rellevància”.
El projecte resultant, anomenat GOMILA MALLORCA, pretén recuperar l'essència d'un barri que ocupa un lloc destacat a la memòria de molts mallorquins.
Cadascun dels set edificis té un cromatisme i identitat pròpia, connectant amb l'eclecticisme propi de “El Terreno”. En total sumen 60 habitatges i espais comercials de diferents usos. Els colors vius dels edificis, accentuats pel sol mediterrani, expressen frescor i vitalitat, apostant per un clar rejoveniment del barri. Cadascun dels edificis aporta no només el seu propi caràcter, sinó també serveis únics, com ara espais per a oficines, restaurants, comerç de proximitat i instal·lacions d'oci i esportives (piscines i un gimnàs accessibles als residents dels habitatges).
L'edifici més gran, el Gomila Center, és el cor del projecte i consisteix en una reforma integral d'una obra del 1979 de l'arquitecte Pere Nicolau. També s'inclouen a la primera fase les “Fabri-Casas”, un conjunt de cases blaves en filera amb teulada en forma de dent de serra; les cases vermelles adossades conegudes com “Las Casitas”; un edifici d'apartaments sostenible fabricat amb blocs de terra compactada; i a la mateixa Plaça Gomila, l'edifici verd “La Plaça”. Posteriorment, s'hi afegiran 2 edificis més al conjunt: un petit edifici tradicional adossat al Gomila Center amb coberta a dues aigües; i l'edifici Virginia de color groc, un edifici d'habitatges amb un gran jardí central amb piscina. Tots dos, renovacions d'edificis existents al barri.
"El projecte va més enllà de l'arquitectura o el disseny d'edificis", afirma Guillermo Reynés, fundador de GRAS Reynés Arquitectes i originari de Palma. “Es crea una comunitat, un sentiment de pertinença. Cosa que ha faltat durant molt de temps en aquesta part de la ciutat però que sempre ha estat present a la memòria de generacions de palmesans. És una oportunitat única, i un repte que també comporta molta responsabilitat”.
“En barrejar edificis renovats amb noves construccions hem revitalitzat el barri mantenint la connexió amb el seu passat il·lustre”, afirma Jacob van Rijs, soci fundador de MVRDV. “La reforma del Gomila Center no només és ecològicament sostenible, reutilitzant l'edifici d'acord amb els principis de circularitat, sinó que també suposa un homenatge a la història del barri.”
“Volíem crear un barri social i humà on totes les persones se sentissin com a casa”, afegeix Winy Maas, soci fundador de MVRDV. “Gràcies que les cobertes estan dissenyades de diferents maneres – una escalonada, una altra inclinada i una altra amb forma de dent de serra – es crea un barri peculiar, fàcilment reconeixible".
GOMILA MALLORCA s'ha dissenyat amb prestacions d'eficiència energètica i mesures de control climàtic passiu, com persianes i ventilació creuada per reduir les necessitats de consum. Per aprofitar les nombroses hores de sol que ofereix Mallorca, s'han afegit panells solars a les teulades, mentre que els sistemes de recuperació de calor redueixen encara més el consum energètic dels edificis. Els materials s'obtindran localment sempre que sigui possible, reduint el carboni produït per la construcció.