Finestres - Celebrem: Ramon Cabau
Marc Casanovas ens explica la vida apassionant i tràgica d’un dandi visionari que va revolucionar la cuina catalana des de la Boqueria.
Fecha y hora
Ubicación
Llibreria Finestres
Diputació 249 08007 Barcelona SpainAcerca de este evento
A Una ópera gastronómica: Vida i mort de Ramon Cabau (Ara Llibres), Marc Casanovas ens explica la vida apassionant i tràgica d’un dandi visionari que va revolucionar la cuina catalana des de la Boqueria, elevant la gastronomia a art i el seu nom a llegenda.
***
Qui va ser Ramon Cabau? Per què s’està esborrant l’empremta d’un dels personatges més singulars de la història de la cuina catalana? I potser la pregunta més dolorosa i, tanmateix, més pertinent: quin patiment insuportable el va empènyer al suïcidi al bell mig del mercat de la Boqueria, que tant estimava?
Parlar de Cabau és descriure algú capaç de turbinar la gastronomia catalana fins a catapultar-la a una dimensió internacional desconeguda fins aleshores; és assenyalar un home il·lustrat que usava el vestuari i la picaresca per arrodonir una imatge de marca pròpia; és obrir les portes i les finestres del palau modern de la restauració barcelonina, amb sobretaules eternes; és visualitzar el portaveu d’un idealisme contagiós, d’una filosofia de pagès en un moment màgic; és esclarir les conseqüències de saber fer la puta i la Ramoneta entre el franquisme i la puixança del catalanisme sense sortir escaldat pel socialisme; és entendre que la solitud més dolorosa és quan s’està envoltat d’ulls inquisitius; i és, en última instància, certiicar que la mort operística és el desenllaç adient si l’obsessió és no caure en l’oblit.
Una ópera gastronómica es la gran biografia pendent de la història recent de Catalunya, escrita amb un poderós pols narratiu per Marc Casanovas, referent del periodisme gastronòmic. L’autor presentará el llibre acompanyat de l’articulista Miquel Bonet.
***
Marc Casanovas (Barcelona, 1979) és periodista i escriptor gastronòmic. La passió per l’alimentació l’ha portat a explorar aquest àmbit des de múltiples angles: ha escrit i investigat sobre història de la restauració, el futur dels petits productors, seguretat i justícia alimentària, i el camí cap a una alimentació sostenible. Col·labora en mitjans com La Vanguardia, Catalunya Ràdio, i les revistes Arrels, Cuina i la guia Repsol. També va treballar a elBulli Foundation i a PlayGround Food. Ha estat distingit amb el Premi Nacional de Gastronomia 2022 i és autor, a Ara Llibres, de No soc un dels vostres, la història mai explicada del restaurant L’Aram, de l’Àlex Montiel.
Miquel Bonet (Reus, 1977) és escriptor i articulista. En el camp de la narrativa va publicar la novel·la El dia de l’escórpora, guanyadora del V Premi de Narrativa Marítima Josep Lluís Savall Vila de Cambrils 2014. El 2020 va guanyar el 33è Premi de Periodisme Mañé i Flaqué. El 2023 publica el recull d’articles a Periodisme de contacte a La Segona Perifèria i és guardonat amb la Beca Finestres d’Assaig. Actualment col·labora al Quadern d’El País, al Diari de Tarragona i a ElNacional.cat. Inexplicablement, en sis anys exercint de periodista local només va rebre una demanda.