Panel de acciones
NOVA BABILÒNIA. DE LA UTOPIA POSSIBLE A LES ALTERNATIVES NECESSÀRIES
Amb Jelena Prokopljević i El globus vermell: Joan Vitòria, Carles Ferrer i Daniele Porretta
Cuándo y dónde
Fecha y hora
mar., 16 de nov. de 2021 17:30 - 19:00 CET
Ubicación
Auditori del Pati Manning Carrer Montalegre, 7 08001 Barcelona Spain
Acerca de este evento
El projecte desenvolupat per El globus vermell i la Jelena Prokopljević parteix d’una anàlisi de la «New Babylon» de l’artista Constant per reflexionar sobre la societat actual. L’artista entenia l’art com una provocació, com una manera de sacsejar l’ordre establert i forçar la societat a fer-se preguntes. Per aconseguir-ho, també plantejava una crítica a la ciutat tradicional en forma d’utopia postcapitalista. No obstant això, avui en dia, la crisi climàtica i la sensació de final de la nostra civilització han fet desaparèixer les esperances en futurs mons idíl·lics. Tanmateix, ens segueixen interpel·lant per plantejar models alternatius a un sistema en caiguda lliure.
Jelena Prokopljević és arquitecta per la Universitat de Belgrad (1998) i doctora per la Universitat Politècnica de Catalunya (2006). Col·laboradora de diferents estudis d’arquitectura (1999-2016). Autora de publicacions sobre l’arquitectura als països socialistes i del blog La ciudad socialista. Cocomissària del Pavelló de Catalunya per a la Biennal de Venècia (2016). Membre del comitè d’experts pel Premi Europeu d’Espai Públic Urbà i de la junta directiva d’Arquin-FAD. Professora d’història i teoria de l’arquitectura a la Universitat Internacional de Catalunya, de ciutats i urbanisme a l’Àsia-Pacífic a la Universitat Pompeu Fabra i d’història urbana a la BAC.
El globus vermell: Carles Ferrer Ortiz, Daniele Porretta i Joan Vitòria Codina.Carles Ferrer és geògraf (2007) i màster d’estudis territorials i de la població (2021) a la Univseritat Autònoma de Barcelona. Ha treballat per la consultora territorial ATC-SIG (2008-2010) i ha fet les seves pràctiques professionals de màster amb El globus vermell (2021). Dins del pla d’estudis, ha fet recerca sobre la gentrificació a Copenhaguen i sobre el model de la ciutat dels 15 minuts. És guia habilitat per la Generalitat de Catalunya des del 2010, exercint com a guia local a la ciutat de Barcelona (2012) i formant part de la junta de l’AGUICAT, Associació de Guies de Catalunya per un Turisme Sostenible i de Qualitat (2018-2020).
Daniele Porretta és arquitecte i professor d'història del disseny a Elisava. És doctor en teoria i història de l’arquitectura amb una tesi sobre l’evolució de la imatge de la ciutat del futur durant la primera meitat del segle XX, des de les utopies tecnològiques fins a les distopies del control social. Ha estat membre del grup d’investigació de l’Arxiu crític del Model Barcelona i és col·laborador del curs Arquitectura i cinema de l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. Ha dirigit nombrosos cicles de cinema i de conferències sobre arquitectura i ciutat en institucions com l'Institut d'Humanitats-CCCB, la Fundació Mies van der Rohe, el CaixaForum o l’Institut Italià de Cultura de Barcelona.
Joan Vitòria i Codina és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (2001) i cofundador d’El globus vermell (2009). Ha treballat pel Servei Educatiu d’Arquitectura del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (2005-2007) i a l’Escola Sert del COAC (2007). Coimpulsor del festival Construint a la Sala (2007) i cocomissari de l’exposició «Matèria sensible. Joves arquitectes catalans», que va itinerar per diverses ciutats europees (2010-2012). Professor de «Projectes» a la Universitat Internacional de Catalunya (2007-2013), cocomissari del cicle de conferències Foros Universitat Internacional de Catalunya (2007-2013) i coordinador del seu Departament de Cultura i Publicacions (2009-2011). Ha col·laborat amb diversos despatxos de Barcelona i París.
--
Aforament limitat: 35 persones / Activitat gratuïta amb inscripció prèvia / VIII Barcelona Pensa 2021