Panel de acciones
Presentació Guia didàctica de CRIT Disseny crític a l’escola a Barcelona
Presentem la Guia didàctica CRIT, una proposta per a abordar els grans reptes actuals des de mirada crítica i propositiva del Disseny
Cuándo y dónde
Fecha y hora
Ubicación
Museu del Disseny de Barcelona 37 Plaça de les Glòries Catalanes 08018 Barcelona Spain
Mapa y direcciones
Cómo llegar
Acerca de este evento
Presentem la Guia didàctica CRIT Disseny crític a l'escola, una proposta per a abordar els grans reptes socioambientals actuals des de la mirada creativa, crítica i propositiva del Disseny. Aquesta guia l'hem elaborat Makea Tu Vida, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.
—
La proposta didàctica està enfocada a l'alumnat de segon cicle i batxillerat, però està pensada perquè també es pugui utilitzar en nivells educatius superiors i especialitzats. Es concreta en 7 propostes pedagògiques que, a través d'activitats eminentment pràctiques, busca oferir recursos al professorat per explicar aquestes temàtiques i treballar-les de manera transversal i creativa a les aules, contribuint a obrir espais de debat i reflexió crítica en l'alumnat.
En aquesta trobada volem presentar la Guia didàctica CRIT Disseny crític a l'escola, i compartir les raons i intencions per a iniciar aquest projecte. Comentarem els antecedents, la metodologia, i l'activació de la guia didàctica a diversos centres educatius de secundària i d'estudis superiors de disseny.
Finalment, us proposarem realitzar un exercici posant en pràctica una de les propostes pedagògiques de la guia.
- Presentació de la Guia didàctica CRIT Disseny crític a l'escola
- Taller pràctic CRIT Disseny crític a l'escola
—
Aquesta activitat està especialment dirigida a docents, però també està oberta a professionals i persones interessades en aquestes temàtiques.
Data: dijous 15 de desembre
Horari: de 15 a 17 h
Lloc: Museu del disseny de Barcelona
Inscripció: l'activitat és gratuïta, però cal inscripció prèvia.
L’activitat estarà conduida per Mireia Juan (dissenyadora i membre de Makea Tu Vida)
Ms informaci: info@cronologiacrit.design o www.cronologiacrit.design
La Guia didàctica CRIT Disseny crític a l'escola forma part del projecte de recerca CRIT Cronologia crítica del disseny, articulat al voltant d'una cronologia col·laborativa amb una selecció de referents històrics de la cultura del disseny des de mitjan segle XIX fins a l'actualitat. A partir del conjunt de referències que componen la cronologia, volem generar eines i recursos que ens facin replantejar el nostre entorn de manera estructural i crítica, i ens ajuden a abordar els grans reptes actuals des de la mirada del Disseny.
La definició del disseny no es resumeix en activitat creativa que té per única fi projectar objectes que siguin útils i estètics. Què, perquè i com produïm té una relació directa amb el nostre entorn, amb el nostre planeta, i influeix sobre el benestar, la convivència i la salut de les persones. Canviar models per a no esgotar els recursos, repensar, reutilitzar, reparar, restaurar, remanufacturar, reduir, re-proposar, reciclar i recuperar són conceptes i maneres de fer que poden donar solucions per a un futur més sostenible. Com impulsar aquests nous models? Com dotar d'eines útils a les noves generacions?
Articulada al voltant dels referents històrics —assoliments, moments clau, figures, objectes, projectes i publicacions de referència en les diverses àrees que envolten la pràctica del disseny—, la guia didàctica ofereix punts de vista motivadors i inspiradors que esperem que contribueixin a modificar les actituds i hàbits quotidians del jovent cap a comportaments que incorporin els valors ètics, de sostenibilitat mediambiental i equitat social.
Està estructurada en 7 propostes pedagògiques, que comencen amb una activitat introductòria i acaben amb una proposta de tancament de procés, que ofereix un espai de debat i una posada en comú sobre les diferents experiències del programa i interroga el futur. Cada una de les 5 activitats centrals es correspon amb una temàtica (Ecologia, Societat, Coneixement obert, Producció i consum, i Salut i cures) i aborda coneixements teòrics vinculats a un exercici pràctic.
L'elaboració d'aquesta guia pedagògica pretén col·laborar en aquesta transformació cultural que hem de realitzar com a societat, i ho fem amb el ferm convenciment que l'educació és una de les eines amb més potencial. La transversalitat que ofereix la combinació de l'educació ambiental i la cultura del disseny fa possible aconseguir tots aquests reptes des d'un únic espai.