(RE)CONSTRUCCIÓ_pujar_habitar
Información sobre el evento
Acerca de este evento
- Dia: 13 de març de 2021
- Hora: 11:00h a 20:00h
- Espai: Aljub
- Activitat de pagament (5€) amb inscripció prèvia i places limitades
Totes les dinàmiques que es desenvolupen durant l’activitat compleixen amb les recomanacions sanitàries establertes
Es Baluard Museu continua amb la segona sessió d’I-CorDes, Institut de Corpologies Deslocalitzades, un programa públic que pretén retornar els cossos al centre, reafirmar la seva posició presencial en l’espai, en l’entorn, en un moment en què han estat relegats a la reclusió i al no contacte. La sessió comptarà amb una part teòrica i una pràctica, a més d’una sonora, conduïdes respectivament per Aimar Pérez Galí, Reinaldo Ribeiro i Carles Congost.
PROGRAMA
11:00h-13:30h «Estirar el fil». Sessió teòrica a càrrec d’Aimar Pérez Galí.
Escoltar_Ballar_Escriure: la sessió és una proposta amb tres maneres d’abordar la mateixa qüestió: els discursos dels cossos. Utilitzant l'eina de la imaginació, una de les més poderoses, i la de la foscor com a promesa de llibertat, ens endinsarem en la ficció anomenada cos per indagar en els seus discursos, en les seves veus i en els seus llenguatges. Passarem pel micro i pel macro, pel plànol polític i el coreogràfic, per les veus i les enunciacions, per Ursula K. Le Guin i per Paul B. Preciado, pel fred i per la calor, i per imaginar més enllà de la forma humana a través de la paraula i el beat.
13:30h-15:00h Pausa dinar
15:00h-18:00h «(RE)CONSTRUCCIÓ_pujar_habitar». Sessió pràctica a càrrec de Reinaldo Ribeiro
La sessió es divideix en dues parts i es durà a terme posant èmfasi en la construcció d'un cos lliure en la seva singularitat en un "fer-pensar" guiat per preguntes, sons i imatges que el travessen i qüestionen. A la segona meitat de la sessió, es pretén treballar la idea de museu com a repositori de la memòria, de l'relat escrit pel privilegi blanc, de l'estilització del saqueig, de la colonialitat feta escultura. Experimentar el cos tenint l'espai blanc del museu com un espai ¿neutre? La intenció és elevar la veu i el cos a una mena de pedestal, a la reparació dels nostres relats i imatges, en la reconstrucció dels nostres propis pedestals: pujar-los i habitar-los.
18:00h-20:00h «Cos, esperit, màquina». Sessió sonora a càrrec de Carles Congost
La música disco és potser ser la forma musical més universalment ridiculitzada de les que s'han produït en els darrers cinquanta anys però, igual que el pop, el punk i el hip hop, va néixer en un període de profunda agitació social i econòmica. La música disco va donar un nou significat a la idea de comunitat, a promoure la integració racial, sexual i de classe, a la pista de ball. La sessió proposa un recorregut per diferents estils: el jazz lisèrgic, l'espiritual negre, la psicodèlia i el disc mutant; de Sun Ra a Amanda Lear; de Lagos a Nova York; del tecnològic a l’ancestral. En definitiva, la selecció pretén abordar el ball com a ritual col·lectiu, transitant per diferents estats d'ànim i deixant un espai obert a la reflexió.
- Día: 13 de marzo de 2021
- Hora: 11:00h a 20:00h
- Espacio: Aljub
- Actividad de pago (5 €) con inscripción previa y plazas limitadas
Todas las dinámicas que se desarrollan durante la actividad cumplen con las recomendaciones sanitarias establecidas
Es Baluard Museu continúa con la segunda sesión de I-CorDes, Institut de Corpologies deslocalizades, un programa público que pretende devolver los cuerpos en el centro, reafirmar su posición presencial en el espacio, en el entorno, en un momento en que han sido relegados a la reclusión y al no contacto. La sesión contará con una parte teórica y una práctica, además de una sonora, conducidas respectivamente por Aimar Pérez Galí, Reinaldo Ribeiro y Carles Congost.
PROGRAMA
11:00h-13:30h «Tirar del hilo». Sesión teórica a cargo de Aimar Pérez Galí.
Escuchar_Bailar_Escribir. La sesión es una propuesta con tres modos de abordar la misma cuestión: los discursos de los cuerpos. Utilizando la herramienta de la imaginación, una de las más poderosas, y la de la oscuridad como promesa de libertad, nos adentraremos en la ficción llamada cuerpo, para indagar en sus discursos, en sus voces y en sus lenguajes. Pasaremos por lo micro y lo macro, por el plano político y el coreográfico, por las voces y las enunciaciones, por Ursula K. Le Guin y por Paul B. Preciado, por el frío y por el calor, y por imaginar más allá de la forma humana a través de la palabra y el beat.
13: 30h-15: 00h Pausa comida
15: 00h-18: 00h «(RE) CONSTRUCCIÓN_subir_habitar».
Sesión práctica a cargo de Reinaldo RibeiroLa sesión se divide en dos partes y se llevará a cabo poniendo énfasis en la construcción de un cuerpo libre en su singularidad en un "hacer pensar" guiado por preguntas, sonidos e imágenes que lo atraviesan y cuestionan. En la segunda mitad de la sesión, se pretende trabajar la idea de museo como repositorio de la memoria, del relato escrito por el privilegio blanco, de la estilización del saqueo, de la colonialidad hecha escultura. Experimentar el cuerpo teniendo el espacio blanco del museo como un espacio, neutro? La intención es elevar la voz y el cuerpo a una especie de pedestal, a la reparación de nuestros relatos e imágenes, en la reconstrucción de nuestros propios pedestales: subirlos y habitarlos.
18: 00h-20: 00h «Cuerpo, espíritu, máquina». Sesión sonora a cargo de Carles Congost.
La música disco es quizás fue la forma musical más universalmente ridiculizada de las que se han producido en los últimos cincuenta años pero, al igual que el pop, el punk y el hip hop, nació en un período de profunda agitación social y económica. La música disco dio un nuevo significado a la idea de comunidad, a promover la integración racial, sexual y de clase, en la pista de baile.
La sesión propone un recorrido por diferentes estilos: el jazz lisérgico, el espiritual negro, la psicodelia y el disco mutante; de Sun Ra a Amanda Lear; de Lagos en Nueva York; del tecnológico a la ancestral. En definitiva, la selección pretende abordar el baile como ritual colectivo, transitando por diferentes estados de ánimo y dejando un espacio abierto a la reflexión.