Saltar a navegación principal
Contenido de la página

Guarda este evento

Evento guardado

Sortida geològica pel Pla de Roques - Artés

Patronat del Parc Geologic i Miner de la Catalunya Central

Domingo, 17 de junio de 2018 desde las 8:00 hasta las 14:00 (CEST)

Sortida geològica pel Pla de Roques - Artés

Información de la entrada

Tipo Fin Cantidad
Participant 16 jun. 2018 Gratis  

Compartir Sortida geològica pel Pla de Roques - Artés

Detalles del evento

On ara hi ha Artés havia estat mar, però fa una 37 milions d’anys (m.a.) es va tallar la seva comunicació amb l’oceà i es va evaporar, en un clima calorós i molt sec. Al seu lloc va quedar una gran conca sense sortida al mar, les aigües que hi queien acabaven evaporant-se. Era una depressió extensa i plana, anava des de la Catalunya Central fins a Navarra. Al nord hi havia el Pirineu, encara en procés de formació.  Les rieres i torrents que baixaven de les muntanyes de l’entorn inundaven en les estacions plujoses aquella plana deixant-hi capes de fang i sorra fina; l’aigua acabava a les zones més baixes formant llacs i llacunes sotmesos a una forta evaporació i que es podien assecar del tot. Entretant, els sediments dipositats s’assecaven i el ferro que contenien s’oxidava pel contacte amb l’aire, donant-los un color rogenc. Aquells materials s’anomenen “continentals”, ja que no es van dipositar al mar.  Entre les roques que procedeixen d’aquells sediments hi ha les que veiem a la rodalia de la nostra vila i part del Bages, de color roig intens. En els esquemes adjunts representem el mapa imaginari de fa 34 m.a. superposat a l’actual, així com el paisatge a vista d’avió. Remarquem que els rius i les muntanyes d’aquesta zona no tenien cap semblança amb els actuals, en el cas d’Artés, els rius venien del sud.

Cartell

Programa

 

08.00h Sortida Plaça Major (Plaça Vella) | Artés

 

08.25h Panoràmica des de l’antic cementiri

 

09.00h Font del Molí

 

09.50h Plana al·luvial dels Rials

 

10.30h Els cingles de la Gavarresa

 

11.05h Camí de Fussimanya

 

11.30h Dipòsits de vessant

 

11.55h Margues guixoses

 

12.10h Pla de Roques Albes

 

12.30h Pedra Esmoladora

 

12.45h Font de la Llet

 

13.30h Fussimanya

 

14.00h Arribada Plaça Major (Plaça Vella) | Artés

 Cal confirmar la vostra assistència a la sortida mitjançant aquest formulari online.

 

Més informació

Al web del www.geoparc.cat

Nota: Els participants en aquesta sortida que siguin ensenyants podran obtenir un certificat expedit pel Departament d´Ensenyament i gestionat pel COLGEOCAT amb col·laboració de SIGMADOT. Per tal de poder optar a l’esmentat certificat, hauran de participar a les tres sortides d’Artés (15/04, 20/05 i 17/06) conjuntament amb aquesta sortida geològica de Navàs.

 

¿Tienes alguna pregunta sobre Sortida geològica pel Pla de Roques - Artés? Ponte en contacto con Patronat del Parc Geologic i Miner de la Catalunya Central

Guarda este evento

Evento guardado

Cuándo y dónde

Plaça Major d'Artés
Artés
España

Domingo, 17 de junio de 2018 desde las 8:00 hasta las 14:00 (CEST)


  Añadir a mi calendario

Organizador

Patronat del Parc Geologic i Miner de la Catalunya Central

El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, que el formen les comarques del Bages, el Moianès i el municipi de Collbató, és un projecte vertebrador que posa en valor els atractius geològics i miners del territori així com els actius turístics sota un denominador comú, el geoturisme, amb una oferta turística interessant i de qualitat, que integra cultura, natura, geologia, mineria i gastronomia. Cal entendre el Geoturisme com aquella activitat que sustenta, o fins i tot millora, el caràcter geogràfic d'un territori, com és la seva cultura, el medi ambient, el patrimoni i el benestar dels seus residents. 

El Patronat del Parc Geologic i Miner de la Catalunya central estableix les bases per al funcionament d'aquesta iniciativa al territori.

  Ponte en contacto con el organizador
Sortida geològica pel Pla de Roques - Artés
Actividades en Artés Fiesta Deportes y salud

¿Te interesaría crear tu propio evento?

Únete a millones de personas en Eventbrite.

Inicia sesión o regístrate

Para poder comprar estas entradas a plazos, necesitarás una cuenta de Eventbrite. Inicia sesión o regístrate para obtener una cuenta gratuita y poder continuar.