Panel de acciones
Tornen les esquelles - Jornada de la llana
Tornen les esquelles convoca als interessats en potenciar la conscienciació ambiental i la transformació ecosocial al Parc de Collserola
Cuándo y dónde
Fecha y hora
Ubicación
Carrer del Bosc, 2 2 Carrer del Bosc 08017 Barcelona Spain
Mapa y direcciones
Cómo llegar
Política de reembolso
Acerca de este evento
LAB COLLSEROLA: TORNEN LES ESQUELLES
Martina Manya i Ana Vivero
ACTIVITAT 2 - Jornada de la llana
EINA Bosc, 7 d'octubre de 10:00 a 18:00
Impulsat per EINA Obra en col·laboració amb Inland Campo Adentro, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC) i CREAF, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, LAB Collserola és un programa experimental i interdisciplinari adreçat al Parc Natural de la Serra de Collserola que busca mostrar que les arts plàstiques i el disseny són eines capaces de potenciar la conscienciació ambiental i la transformació ecosocial cap a la sostenibilitat i la resiliència. La primera convocatòria d’aquesta iniciativa ha premiat el projecte Tornen les esquelles de Martina Manyà i Ana Vivero.
Un dels principals reptes del Parc Natural de la Serra de Collserola és la prevenció dels incendis en un territori conformat per municipis densament poblats i amb alta afluència de visitants. Com que el pasturatge és una eina eficient i sostenible per gestionar els boscos d'una forma agroecològica i que contribueix a la viabilitat de les experiències del territori, Tornen els esquelles busca salvar i revitalitzar els vestigis de la cultura ramadera a Collserola.
Té com a eix estructurador la recuperació de la llana dels ramats que pasturen al Parc Natural. Cada any tones de llana són enterrades o cremades perquè no existeix una coordinació pel seu processament. El projecte suposa una instància de recerca sobre com aquest material pot modelar futurs alternatius al Parc amb les seves implicacions mediambientals, artístiques, materials i ètiques. Situa així al centre del debat el rol dels models de producció i consum rurals en la conservació del Parc i reivindica la necessitat de desenvolupar noves formes de cooperació territorial que captin i valorin els equipaments rurals, ambientals i culturals. Aporta accions, visió cultural, ambiental i estat de connexió del pasturatge i les polítiques públiques.
Les activitats i les accions que es duran a terme estaran obertes a professorat i estudiants d'EINA i d'escoles del barri, dissenyadors, artistes, pastors i petits agricultors, artesans, comissaris i crítics d'art, entre d'altres representants de l'àmbit rural i urbà.
- Arrenca el 27 de setembre, de 10.00 a 18.00, amb el rentat de la llana. Martina Manyà i Ana Vivero desplegaran els vellons dels ramats de Collserola recollits aquest any i compartiran com seleccionar i rentar la llana, mentre presenten el projecte i conviden professors, alumnes i públic en general a formar-ne part.
- Continuarà el 7 d’octubre amb la Jornada de la Llana, punt de partida que proporcionarà un marc teòric i contextual de la situació de la llana al Parc Natural de la Serra de Collserola. El format serà de taula rodona i el transmetrem en streaming. Després es podrà veure al canal de YouTube d’EINA. Al llarg del dia hi haurà també una fira de productes i projectes relacionats amb la llana i amb Collserola, i un dinar popular amb aliments produïts a Collserola.
- Del 10 al 22 d'octubre es portarà a terme el Laboratori Tèxtil a EINA Bosc, on s’explorarà amb les possibilitats de la llana, que esdevindrà matèria primera per a la experimentació i la pràctica artística i del disseny. Recurs situat i amb traçabilitat: Treball local, fibra local i tints locals.
- Finalment, a principis de novembre, construiran un tapís de feltre de grans dimensions, que es feltrarà el dissabte 5 de novembre col·lectivament, en una festa de final de projecte.
Totes les activitats es duràn a terme al Pati d'Eina Bosc i seran obertes al públic amb inscripció prèvia a través de la web d’Eina.
Aquí podràs aconseguir les entrades per participar a la Jornada de la Llana, en sessió de matí o de tarda. Són gratuïtes. Apunta't!
ACTIVITAT 2 - Jornada de la llana
MATÍ : Recuperació de la llana en un entorn urbà. Ramaderia periurbana com apasturatge d'avantguarda
10:00-10.30 Una ullada sobre el pastoreig a Collserola
- Fernando García Dory, Inland Camp Adentro. Sobre l'estat de la qüestió.
- Vídeo: Tres walkabouts amb els pastors, portar a la Jornada zones d'informació, paràgrafs d'història a zones de pasturatge.
10.30-11.30. Debat amb la sala
Introduim la figura del responent. A primera fila tindrem a,
- Ana Correro , Arran de terra.
- Joan Vilamú, Cap del servei de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.
- Sabrina Comisso, propietària de la Masia Can Puig a El Papiol.
- Jordi Rodríguez, ramader a Sant Feliu de Llobregat.
- Ana Cristina Pol i Alfred March, La Rural de Collserola
- Ivette Serral, investigadora a CREAF.
- Oriol Aguayo, membre de la cooperativa La Tartana de Can Bofill.
11.30-12.00 Pausa Café al Pati
12.00-13.30 Qué pot ser? Casos que ens donin alè
- Vanesa Freixa, ambientòloga, membre de Montanyanes i fundadora de l’Escola de Pastors.
- Anna Gomar, veterinària i fundadora d’Esquellana.
- Miquel Casas, geòleg i ramader en extensiu a Ripoll. Des del 2017 aplica criteris de selecció de la llana al seu ramat. Ha aconseguit unir els pastors de la zona per rentar, processar i vendre la llana junts.
13.30-14.00 Debat amb la sala
Aquesta vegada els responents seran Annaïs Sastre, membre d'Arran de Terra, i Laia Aguilà, del projecte del Ramat a l’Escola.
DINAR 14:00 a 15:30
- Dinar Popular 100% Collserola: xai, vi i verdures de la muntanya.
Per seguir la jornada del matí via streaming: https://www.youtube.com/watch?v=z0jpgUjrdTA
VESPRADA: Usos de la llana
Modelar futurs alternatius a partir de les implicacions mediambientals, artístiques, materials i ètiques. Associacions, artistes i empreses que utilitzen la llana en projectes innovadors.
16.00 a 18.00
- Alice Bernardo, O Saber Fazer, Porto. (Online) Iniciativa que es dedica a la valorització i divulgació de tècniques de producció artesanal a Portugal. Han treballat per a la valorització de la llana portuguesa amb tots els seus processos i implicacions associats.
- Elena Solier, de Xollawool. Per l’Elena, tricotar és una manifestació d’empoderament, ella fila, tenyeix i teixeix llana ripollesa que prové dels ramats de la zona d’Osona, també els de Miquel Casas.
- Laia Aguilà, artesana de El talleret del clot.
18:00 a 19:00 Debat a la sala
Aquesta vegada les responents serán expertes participants al Laboratori Tèxtil.
- Isabella Rengifo, creadora de peces i instal·lacions d'art tèxtil.
- Marion Real, investigadora de disseny sistèmic, Fab Lab BCN.
- Solange Dalannais i Camilla Corsini, fundadores del taller d’estampació i creació, Orbita Tinta, Colectivo de talleres.
Per seguir la jornada de la tarda via streaming: https://www.youtube.com/watch?v=9vROhOtAQQE