Panel de acciones
Tornen les esquelles - Laboratori tèxtil
2 setmanes de treball pràctic a EINA Bosc. L'objectiu és aprendre a través de l'experiència, fer en col·lectiu i treballar manualment.
Cuándo y dónde
Fecha y hora
Ubicación
Carrer del Bosc, 2 2 Carrer del Bosc 08017 Barcelona Spain
Mapa y direcciones
Cómo llegar
Acerca de este evento
LAB COLLSEROLA: TORNEN LES ESQUELLES
Martina Manya i Ana Vivero
ACTIVITAT 3 - Laboratori tèxtil
EINA Bosc, del 10 al 21 d'octubre de 10:00 a 18:00
Impulsat per EINA Obra en col·laboració amb Inland Campo Adentro, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC) i CREAF, Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, LAB Collserola és un programa experimental i interdisciplinari adreçat al Parc Natural de la Serra de Collserola que busca mostrar que les arts plàstiques i el disseny són eines capaces de potenciar la conscienciació ambiental i la transformació ecosocial cap a la sostenibilitat i la resiliència. La primera convocatòria d’aquesta iniciativa ha premiat el projecte Tornen les esquelles de Martina Manyà i Ana Vivero.
Un dels principals reptes del Parc Natural de la Serra de Collserola és la prevenció dels incendis en un territori conformat per municipis densament poblats i amb alta afluència de visitants. Com que el pasturatge és una eina eficient i sostenible per gestionar els boscos d'una forma agroecològica i que contribueix a la viabilitat de les experiències del territori, Tornen els esquelles busca salvar i revitalitzar els vestigis de la cultura ramadera a Collserola.
Té com a eix estructurador la recuperació de la llana dels ramats que pasturen al Parc Natural. Cada any tones de llana són enterrades o cremades perquè no existeix una coordinació pel seu processament. El projecte suposa una instància de recerca sobre com aquest material pot modelar futurs alternatius al Parc amb les seves implicacions mediambientals, artístiques, materials i ètiques. Situa així al centre del debat el rol dels models de producció i consum rurals en la conservació del Parc i reivindica la necessitat de desenvolupar noves formes de cooperació territorial que captin i valorin els equipaments rurals, ambientals i culturals. Aporta accions, visió cultural, ambiental i estat de connexió del pasturatge i les polítiques públiques.
Les activitats i les accions que es duran a terme estaran obertes a professorat i estudiants d'EINA i d'escoles del barri, dissenyadors, artistes, pastors i petits agricultors, artesans, comissaris i crítics d'art, entre d'altres representants de l'àmbit rural i urbà.
- Arrenca el 27 de setembre, de 10.00 a 18.00, amb el rentat de la llana. Martina Manyà i Ana Vivero desplegaran els vellons dels ramats de Collserola recollits aquest any i compartiran com seleccionar i rentar la llana, mentre presenten el projecte i conviden professors, alumnes i públic en general a formar-ne part.
- Continuarà el 7 d’octubre amb la Jornada de la Llana, punt de partida que proporcionarà un marc teòric i contextual de la situació de la llana al Parc Natural de la Serra de Collserola. El format serà de taula rodona i el transmetrem en streaming. Després es podrà veure al canal de YouTube d’EINA. Al llarg del dia hi haurà també una fira de productes i projectes relacionats amb la llana i amb Collserola, i un dinar popular amb aliments produïts a Collserola.
- Del 10 al 22 d'octubre es portarà a terme el Laboratori Tèxtil a EINA Bosc, on s’explorarà amb les possibilitats de la llana, que esdevindrà matèria primera per a la experimentació i la pràctica artística i del disseny. Recurs situat i amb traçabilitat: Treball local, fibra local i tints locals.
- Finalment, a principis de novembre, construiran un tapís de feltre de grans dimensions, que es feltrarà el dissabte 5 de novembre col·lectivament, en una festa de final de projecte.
Totes les activitats es duràn a terme al Pati d'Eina Bosc i seran obertes al públic amb inscripció prèvia a través de la web d’Eina.
Aquí podràs aconseguir les entrades per participar al Laboratori tèxtil, en sessió de matí o de tarda. Són gratuïtes.
ACTIVITAT 3 - Laboratori tèxtil
Dilluns 10 al dissabte 22 d'octubre de 2022
2 setmanes intensives de treball pràctic a EINA Bosc. L'objectiu és aprendre a través de l'experiència, fer en col·lectiu i treballar manualment. El laboratori estarà obert a alumnes, professors, pastors, expertes i ciutadania interessada a participar en els diferents processos.
SETMANA 1: Processament, tenyit i catalogació de la llana
Dilluns 10 - RENTAT
10:00-14:00 i de 15:30-19:00
- Rentat de la llana procedent de l'esquila de maig/juny 2022.
- Activitat oberta també a les escoles de la zona.
Dimarts 11- CARDAT
10:00-14:00 i de 15:30-19:00
- Classificació i catalogació dels diferents tipus de llana.
- Processament de la llana: cardat.
Dimecres 12 - FESTIU
Dijous 13 -TENYIT
10:00-14:00 i de 15:30-19:00
- Tenyirem la fibra amb plantes recollides al voltant d'Eina Bosc.
Divendres 14 - TENYIT
10:00-14:00
- Francesca Piñol. Artista tèxtil, especialista en tints naturals. Ens parlarà de la seva feina i els seus projectes (tints naturals de l'Àrtic, etc.) itambé de telers digitals i els seus processos. http://www.francescapinol.com/ca/
15:30-19:00
- Continuació processos de tints naturals.
SETMANA 2: Experimentació
Creació de diverses peces de petit format que ens ajudin a pensar en l'elaboració col·lectiva d'un tapís de grans dimensions.
Convidarem diferents especialistes que treballen la llana de manera tradicional, i també en noves aplicacions, actualitzant aquest ofici a la realitat del segle XXI.
Dilluns 17 - FILATS I TEIXIT
10:00-13:00
- Isabella Rengifo. Durem a terme els processos de filat de forma artesanal i tradicional. També ens introduirem al teler i la tècnica del teixit també d'una forma artesanal i tradicional.
16:00-18:00
- Continuem amb el filat i el teixit.
Dimarts 18 - FELTRE
10:00-14:00
- Introducció al feltre mullat.
16:00-19.00
- Introducció al feltre mullat.
Dimecres 19 - FELTRE
10:00-14:00
- Feltre mullat tridimensional
16:00-18:00
- Feltre amb agulles tridimensional
Dijous 20 - FELTRE
10:00-18:00
- Experimentació i construcció de petits tapissos amb la fibra.
Divendres 21 - FELTRE
10:00-14.00
- Victòria Rabal i Sara Deubieta. Victòria és directora del Molí Paperer de Capellades i Sara és dissenyadora interdisciplinària. Ens parlaran de la investigació que estan duent a terme per aconseguir fer paper a partir de la llana. Aquest material, tant en làmina com en bloc, pot servir com a primera matèria per a l'experimentació i la creació d'un objecte de disseny. https://www.fad.cat/es/news/4425/sara-gonzalez-de-ubieta-premi-ciutat-de-barcelona-de-disseny-2019 / https://www.mmp-capellades.net.