Open PRBB 2022

Panel de acciones

Open PRBB 2022

ENTRADES DISPONIBLES DES DEL 27 DE SETEMBRE - El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona torna a obrir les seves portes

Cuándo y dónde

Fecha y hora

Ubicación

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona Carrer del Doctor Aiguader 88 08003 Barcelona Spain

Mapa y direcciones

Cómo llegar

Acerca de este evento

Imagen de Open PRBB 2022

El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, tornarà a obrir les portes al públic el proper dissabte 8 d’octubre de 10.00 a 14.30h. Els científics i científiques, i tot el personal dels centres del PRBB us explicarem què fem, com ho fem i on ho fem. 

Us proposem passar un bon dia, divertint-vos amb la ciència i coneixent una gran infraestructura de la ciutat i als que hi treballen.

Tot de forma gratuïta i per a tota la família.

  • Visites guiades - CAL RESERVAR ENTRADA
  • Workshop de Bioinformàtica - CAL RESERVAR ENTRADA
  • Xerrada especial de cloenda de 70 minuts - CAL RESERVAR ENTRADA
  • Espai menut - no cal reservar entrada
  • Xerrades científiques de 30 minuts- no cal reservar entrada
  • Tallers i activitats - no cal reservar entrada (Excepte Taller Ciència Virtual)

ENTRADES DISPONIBLES A PARTIR DEL 27 DE SETEMBRE

Imagen de Open PRBB 2022

Visites guiades per l’edifici

10.00 a 13.30h (últims grups acaben a les 14.30h)

Durada aproximada: 60 minuts

Edats: A partir de 12 anys.

INSCRIPCIÓ PRÈVIA ONLINE: Des del 27 ede setembre en aquest mateix perfil d' Eventbrite.

INSCRIPCIÓ EL MATEIX DIA: des de les 9.30h, i subjecte a disponibilitat, podreu adquirir places a la carpa d’inscripcions de “visites guiades" ubicada a la plaça interior.

Reserva la teva plaça

Imagen de Open PRBB 2022

Tallers i activitats a la plaça

10.00 a 14.30h

Tots els tallers són oberts i no es requereix inscripció prèvia, excepte "Ciència Virtual" on les places són limitades.

Ciència Virtual: submergeix-te al món microscòpic

Posa’t les ulleres de realitat virtual i descobreix com són els animals quan encara no han sortit de l’ou!.

Només per aquest taller: inscripció prèvia des del 27 de setembre. El control d'accés es realitzarà en el mateix taller 5 minuts abans de l'inici de l'hora reservada. Hi haurà places disponibles el mateix dia.

Reserva la teva plaça

Entra en un metavers de molècules i dissenya un fàrmac

Viu una experiència de realitat virtual, junt amb científics i científiques, en un metavers de molècules. “Entraràs” dins d’una proteïna i experimentaràs amb el disseny molecular d’un fàrmac per tal que sigui eficaç. Sala Rital Levi - Places limitades. Per a majors de 18 anys i majors de 12, acompanyats.

Extraiem ADN!

Tots els éssers vius tenim una molècula anomenada ADN que conté tota la nostra informació genètica. Sabíeu que als territoris catalans viuen més de 26000 espècies d’éssers vius i les podem diferenciar gràcies a l’ADN? En aquest taller us ensenyarem com extreure ADN d’un plàtan amb material que podeu trobar per casa.

Memory Game

Participa en diversos jocs de memòria on hauràs d'aparellar imatges del microscopi i quadres d'artistes, esbrinar quines imatges corresponen a quines parts del cos i relacionar determinats sons científics amb imatges de laboratori. Posa't a prova! Sabràs distingir entre ciència i art?

Deixa'm manipular els bacteris de la teva pell

Breu introducció a la biologia sintètica, sobre l’ús dels bacteris i l'edició genètica. Dissenya els teus propis circuits genètics i descobreix com la biologia sintètica influeix en l'art.

Descobreix l'Estabulari

Us heu preguntat mai com es fa recerca amb models animals i en quines instal·lacions viuen? En aquest taller et proposem convertir-te en investigador/a i fer un recorregut fictici per un Estabulari.

Mesura la teva salut cardiovascular

Calculem el risc que tens de patir una malaltia coronària en els propers 10 anys i què pots fer per prevenir-la.

Contaminació atmosfèrica i salut

T’expliquem què és la contaminació atmosfèrica i quin són els efectes en la salut. I si vols aprofundir en el tema, participa de l’estudi Expanse des de casa.

Qui fa la ciència?

Coneixes el nom de molts científics famosos? I de científiques? Deixa que les teves criatures descobreixin qui fa realment la ciència jugant al “quien es quien”.

Taller de màgia

La màgia i la ciència... interessant, no? El petits i no tan petits podran aprendre alguns trucs de màgia amb els que sorprendre als amics.

Imagen de Open PRBB 2022

Workshop Bioinformàtica

10.30 / 11.45 / 13.00

On és la mutació? Aprèn a programar i troba errors a l'ADN!

La recerca en biomedicina no només es fa amb micropipetes, sinó també amb ordinadors. La bioinformàtica és una eina fonamental en l'estudi de la genètica, amb moltes i diverses aplicacions. En aquesta activitat indagarem sobre els usos d'aquesta tècnica que ha revolucionat la investigació, aprendràs a programar en llenguatges senzills per cercar i trobar mutacions a l'ADN i ens submergirem a la vida d'Ada Lovelace, considerada la primera programadora de la història.

Sala: Training Room. Plaça interior del PRBB.

Durada aproximada: 30 minuts

Places limitades

Edat mínima: 12 anys. No es requereixen coneixements previs

Inscripció prèvia des del del 27 de setembre. 30 minuts abans de l’inici del taller passeu a confirmar la vostra assistència pel Punt d’informació. Hi haurà places disponibles el mateix dia.

Reserva la teva plaça

Imagen de Open PRBB 2022

Xerrades científiques

10.00 a 13.00 h

Durada: 30-40 minuts

10.00h - Sala Charles Darwin: "Perquè emmalaltim? La visió des de la medicina evolutiva". Jaume Bertranpetit, IBE (CSIC-UPF)

10.45h – Sala Ramon y Cajal: “MYC, splicing y una silla con tres patas: nuestros aliados contra el càncer”. Jorge Herrero, CRG.

11.00h – Sala Marie Curie: "El asesino del cáncer". Ana Janic, MELIS-UPF

11.30h – Sala Charles Darwin: "Motivos para no vacunarse". Judit Villar, IMIM - Hospital del Mar

12.00h - Sala Marie Curie: "¿Qué tan inteligente es la inteligencia artificial?". Paula Petrone, ISGlobal.

12.30h - Sala Ramon y Cajal: "Com utilitzar un zoo de cèl·lules mare per entendre el temps biològic?" Jorge Lázaro, EMBL Barcelona.

El tiempo y su magia

Conferència divulgativa

Amb Jordi Camí, Luis M Martínez y Miguel A Gea

Durada: 70 minuts

Conferència en castellà.

13.00h - Sala Charles Darwin

¿Qué es el tiempo? ¿El tiempo existe? ¿Cómo se observa y cómo se mide el tiempo? ¿Cómo se percibe el tiempo? Como dijo San Agustín, “si nadie me lo pregunta, lo sé; pero si quiero explicárselo al que me lo pregunta, no lo sé”.

“El tiempo y su magia” es una conferencia de divulgación científica acompañada de magia que versa sobre el poliédrico concepto de “tiempo”. A lo largo de la conferencia se hará un recorrido sobre su concepción filosófica, el tiempo en física, la historia de los calendarios y de los relojes, los relojes biológicos y la percepción subjetiva del tiempo.

Inscripció prèvia des del del 27 de setembre. El control d'accés es realitzarà a la mateixa porta de la sala 5 minuts abans de l'inici . Hi haurà places disponibles el mateix dia.

Reserva la teva plaça

Imagen de Open PRBB 2022

Espai menut

9.30 a 14.30 h

Un espai vigilat amb jocs i activitats dirigides als més petits per a facilitar a pares i mares poder assistir a les xerrades i/o a les visites guiades. Places limitades.

Edats: de 6 a 12 anys

Durada màxima: 1h 15 minuts

Imagen de Open PRBB 2022