Panel de acciones
Open PRBB 2022
ENTRADES DISPONIBLES DES DEL 27 DE SETEMBRE - El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona torna a obrir les seves portes
Cuándo y dónde
Fecha y hora
sáb., 8 de oct. de 2022 10:00 - 14:30 CEST
Ubicación
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona Carrer del Doctor Aiguader 88 08003 Barcelona Spain
Acerca de este evento
El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, tornarà a obrir les portes al públic el proper dissabte 8 d’octubre de 10.00 a 14.30h. Els científics i científiques, i tot el personal dels centres del PRBB us explicarem què fem, com ho fem i on ho fem.
Us proposem passar un bon dia, divertint-vos amb la ciència i coneixent una gran infraestructura de la ciutat i als que hi treballen.
Tot de forma gratuïta i per a tota la família.
- Visites guiades - CAL RESERVAR ENTRADA
- Workshop de Bioinformàtica - CAL RESERVAR ENTRADA
- Conferència de cloenda de 70 minuts - CAL RESERVAR ENTRADA
- Espai menut - no cal reservar entrada
- Xerrades científiques de 30 minuts- no cal reservar entrada
- Tallers i activitats - no cal reservar entrada (Excepte Taller Ciència Virtual)
ENTRADES DISPONIBLES A PARTIR DEL 27 DE SETEMBRE
El mateix dia hi haurà entrades disponibles per a les visites guiades i la conferència!
Visites guiades per l’edifici
10.00 a 13.30h (últims grups acaben a les 14.30h)
Durada aproximada: 60 minuts
Edats: A partir de 12 anys.
INSCRIPCIÓ PRÈVIA ONLINE: Des del 27 ede setembre en aquest mateix perfil d' Eventbrite.
INSCRIPCIÓ EL MATEIX DIA: des de les 9.30h, i subjecte a disponibilitat, podreu adquirir places a la carpa d’inscripcions de “visites guiades" ubicada a la plaça interior.
Tallers i activitats a la plaça
10.00 a 14.30h
Tots els tallers són oberts i no es requereix inscripció prèvia, excepte "Ciència Virtual" on les places són limitades.
Ciència Virtual: submergeix-te al món microscòpic
Posa’t les ulleres de realitat virtual i descobreix com són els animals quan encara no han sortit de l’ou!.
Només per aquest taller: inscripció prèvia des del 27 de setembre. El control d'accés es realitzarà en el mateix taller 5 minuts abans de l'inici de l'hora reservada. Hi haurà places disponibles el mateix dia.
Entra en un metavers de molècules i dissenya un fàrmac
Viu una experiència de realitat virtual, junt amb científics i científiques, en un metavers de molècules. “Entraràs” dins d’una proteïna i experimentaràs amb el disseny molecular d’un fàrmac per tal que sigui eficaç. Sala Rital Levi - Places limitades. Per a majors de 18 anys i majors de 12, acompanyats.
Extraiem ADN!
Tots els éssers vius tenim una molècula anomenada ADN que conté tota la nostra informació genètica. Sabíeu que als territoris catalans viuen més de 26000 espècies d’éssers vius i les podem diferenciar gràcies a l’ADN? En aquest taller us ensenyarem com extreure ADN d’un plàtan amb material que podeu trobar per casa.
Memory Game
Participa en diversos jocs de memòria on hauràs d'aparellar imatges del microscopi i quadres d'artistes, esbrinar quines imatges corresponen a quines parts del cos i relacionar determinats sons científics amb imatges de laboratori. Posa't a prova! Sabràs distingir entre ciència i art?
Deixa'm manipular els bacteris de la teva pell
Breu introducció a la biologia sintètica, sobre l’ús dels bacteris i l'edició genètica. Dissenya els teus propis circuits genètics i descobreix com la biologia sintètica influeix en l'art.
Descobreix l'Estabulari
Us heu preguntat mai com es fa recerca amb models animals i en quines instal·lacions viuen? En aquest taller et proposem convertir-te en investigador/a i fer un recorregut fictici per un Estabulari.
Mesura la teva salut cardiovascular
Calculem el risc que tens de patir una malaltia coronària en els propers 10 anys i què pots fer per prevenir-la.
Contaminació atmosfèrica i salut
T’expliquem què és la contaminació atmosfèrica i quin són els efectes en la salut. I si vols aprofundir en el tema, participa de l’estudi Expanse des de casa.
Qui fa la ciència?
Coneixes el nom de molts científics famosos? I de científiques? Deixa que les teves criatures descobreixin qui fa realment la ciència jugant al “quien es quien”. Amb un racó de lectura amb llibres cedits per la Biblioteca Sagrada Família.
Taller de màgia
La màgia i la ciència... interessant, no? El petits i no tan petits podran aprendre alguns trucs de màgia amb els que sorprendre als amics.
Workshop Bioinformàtica
10.30 / 11.45 / 13.00
On és la mutació? Aprèn a programar i troba errors a l'ADN!
La recerca en biomedicina no només es fa amb micropipetes, sinó també amb ordinadors. La bioinformàtica és una eina fonamental en l'estudi de la genètica, amb moltes i diverses aplicacions. En aquesta activitat indagarem sobre els usos d'aquesta tècnica que ha revolucionat la investigació, aprendràs a programar en llenguatges senzills per cercar i trobar mutacions a l'ADN i ens submergirem a la vida d'Ada Lovelace, considerada la primera programadora de la història.
Sala: Training Room. Plaça interior del PRBB.
Durada aproximada: 60 minuts
Places limitades
Edat mínima: 12 anys. No es requereixen coneixements previs
Inscripció prèvia des del del 27 de setembre. 30 minuts abans de l’inici del taller passeu a confirmar la vostra assistència pel Punt d’informació. Hi haurà places disponibles el mateix dia.
Xerrades científiques
10.30 a 13.00 h
Durada: 30-40 minuts
10.30h - Sala Charles Darwin: "Perquè emmalaltim? La visió des de la medicina evolutiva". Jaume Bertranpetit, IBE (CSIC-UPF)
10.45h – Sala Ramon y Cajal: “MYC, splicing y una silla con tres patas: nuestros aliados contra el càncer”. Jorge Herrero, CRG.
11.00h – Sala Marie Curie: "El asesino del cáncer". Ana Janic, MELIS-UPF
11.30h – Sala Charles Darwin: "Motivos para no vacunarse". Judit Villar, IMIM - Hospital del Mar
12.00h - Sala Marie Curie: "¿Qué tan inteligente es la inteligencia artificial?". Paula Petrone, ISGlobal.
12.30h - Sala Ramon y Cajal: "Com utilitzar un zoo de cèl·lules mare per entendre el temps biològic?" Jorge Lázaro, EMBL Barcelona.
El tiempo y su magia
Conferència divulgativa
Amb Jordi Camí, Luis M Martínez y Miguel A Gea
Durada: 70 minuts
Conferència en castellà.
13.00h - Sala Charles Darwin
¿Qué es el tiempo? ¿El tiempo existe? ¿Cómo se observa y cómo se mide el tiempo? ¿Cómo se percibe el tiempo? Como dijo San Agustín, “si nadie me lo pregunta, lo sé; pero si quiero explicárselo al que me lo pregunta, no lo sé”.
“El tiempo y su magia” es una conferencia de divulgación científica acompañada de magia que versa sobre el poliédrico concepto de “tiempo”. A lo largo de la conferencia se hará un recorrido sobre su concepción filosófica, el tiempo en física, la historia de los calendarios y de los relojes, los relojes biológicos y la percepción subjetiva del tiempo.
Inscripció prèvia des del del 27 de setembre. El control d'accés es realitzarà a la mateixa porta de la sala 5 minuts abans de l'inici . Hi haurà places disponibles el mateix dia.
Espai menut
9.30 a 14.30 h
Un espai vigilat amb jocs i activitats dirigides als més petits per a facilitar a pares i mares poder assistir a les xerrades i/o a les visites guiades. Places limitades.
Edats: de 6 a 12 anys
Durada màxima: 1h 15 minuts
Etiquetas
Acerca del organizador
El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) és un dels grans nuclis de recerca biomèdica del sud d'Europa. Els sis centres ubicats al parc realitzen ciència d'excel·lència en una gran diversitat de camps. El PRBB té una massa crítica de 1.500 persones de 50 països diferents, una despesa en R + D acumulada d'uns 110 M€ per any i un equipament científic d'avantguarda. Això permet explorar en un espai únic les qüestions més rellevants de les ciències de la vida i de la biomedicina, des de la perspectiva molecular fins a la poblacional. La connexió física del PRBB amb l'Hospital del Mar proporciona, a més, un bon coneixement de la realitat clínica.